Ukinuta Milanovićeva odluka

Ministarstva, državne ustanove i poduzeća opet mogu angažirati PR agencije

Hina

Ministrica kulture Nina Obuljen u sjednici je u obrazloženju kazala kako se ta odluka ukida zbog toga što su se od njezina stupanja na snagu uvelike promijenile okolnosti



Ministarstva, ustanove i javna poduzeća ponovno će moći angažirati PR stručnjake i tvrtke, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak ukinuvši odluku iz 2012. godine kojom je to bilo zabranjeno.


Riječ je o ukidanju Vladine odluke iz 2012. godine kojom se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik zabranilo angažiranje PR stručnjaka odnosno tvrtki.


Ministrica kulture Nina Obuljen u sjednici je u obrazloženju kazala kako se ta odluka ukida zbog toga što su se od njezina stupanja na snagu uvelike promijenile okolnosti.




»Hrvatskoj je na raspolaganju novac iz cijelog niza europskih strukturnih investicijskih fondova i postoji potreba da se o tim mogućnostima puno bolje komunicira i izvijesti javnost, a osim toga Vlada je u svom programu za ovo mandatno razdoblje stavila naglasak upravo na aktivno djelovanje i informiranje građana o svim reformskim programima i procesima i vezano uz zapošljavanje i gospodarske aktivnosti i mogućnosti koje se pružaju iz nacionalnih i europskih fondova za financiranje«, objasnila je Obuljen.


Istaknula je pritom obvezu tijela javne vlasti i ustanova, tvrtki i javnih poduzeća da o angažiranju PR agencija trebaju izvijestiti Vladu odnosno nadležna ministarstva.Vlada je donijela i odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike osnovnih i srednjih škola, zaposlenike u ustanovama kulture te djelatnosti socijalne skrbi budući da su još u tijeku pregovori o novim granskim kolektivnim ugovorima.

»Da ne bismo imali pravni vakuum prijedlog je da se produže prava ugovorena u prethodno važećim kolektivnim ugovorima i da na taj način kroz iduća tri mjeseca osiguramo vrijeme za pregovore i sklapanje ovih granskih ugovora«, kazala je.


Za visoko obrazovanje takva odluka, dodala je, ne može biti donesena jer je granski kolektivni ugovor raskinut u prosincu 2013. godine, a u međuvremenu novi nije sklopljen te su u tijeku pregovori.


Vlada je dala i suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna Republike Hrvatske u 2017. i 2018. godini za potrebe opremanja helikopterima Kiowa Warrior u ukupnom iznosu do 127,2 milijuna kuna, od toga za ovu godinu 97,2 milijuna kuna te 30 milijuna kuna u idućoj godini.


Vlada je osnovala i međuresorno Povjerenstvo za rješavanje mogućih prometnih problema na graničnom prijelazu Metković u cilju preventivnog djelovanja i brzog rješavanja mogućih prometnih gužvi prije turističke sezone.


Bila je ovo posljednja sjednica Vlade u ovoj godini, a premijer Andrej Plenković kolegama ministrima i svim građanima Hrvatske zaželio je sve najbolje o Novoj, 2018. godini.