Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
17. siječnja 2020.
Obaveze države

Ministar o stečaju Uljanika: Lani smo platili 3,1 milijardu kuna, a ove ćemo godine još 1,5 milijardi

snimio Milivoj Mijošek
snimio Milivoj Mijošek
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2019. u 12:07 2019-05-17T12:07:07+02:00

Ukupni iznos jamstava za Uljanik Grupu je 4,5 milijardi kuna, iz proračuna je do sada već plaćena 3,1 milijarda kuna, a preostalo je dakle oko 1,5 milijardi kuna troška za državni proračun u ovoj godini, u što smo sada ukalkulirali i brod jaružar, rekao je ministar financija novinarima u Opatiji

OPATIJA - Od prvog dana i izbijanja cijele krize Uljanik grupe jasno sam komunicirao obveze države, a ovaj sam formalni čin stečaja Uljanika ne mijenja puno. Dakle, do sada, krajem prošle godine plaćeno je 2,54 milijarde kuna, plus dodatnih 600 mlijuna kuna, dakle sve skupa 3,1 milijardi kuna je plaćeno po osnovi protestiranih jamstava.

U međuvremenu smo naravno dobili pozive i protestirana jamstva za neke druge brodove, i učekujemo da ćemo u tjednima koji slijede nažalost morati ispuniti i sve te ostale obveze. One se tiču već spomenutih brodova, ali i ovoga zadnjega broda o kojem se najviše govori, a to je jaružalo, što je bilo i na burzi komunicirano, da su naručitelji pozvali na povrat avansnih plaćanja, obzirom da su avansna plaćanja pokrivena državnim jamstvima.

Dakle, što se tiče formalnog dijela, nema nikakve razlike, ali ostaje ono što cijelo vrijeme govorimo, da su to jako veliki iznosi koji su porezni obveznici, dakle svi mi, morali platiti iz državnog proračuna. Dobro je bar to da smo javne financije uspjeli dovesti na tu razinu da takav jedan jednokratni šok možemo podnijeti, rekao je ministar financija Zdravko Marić kojeg smo pitali o efektima stečaja Uljanika na državni proračun.

Marić sudjeluje na Konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Na pitanje dakle o obvezama države za ovu godinu, Marić je ponovio da je 3,1 milijarde kuna do sada plaćeno, što je osjetio lanjski proračun, a sada ispred sebe, kaže, "imamo nekakvih 400 do 500 milijuna koje se tiču ostalih jamstava, osim jaružara, a jaružar je sam po sebi nekih 950 do milijardu kuna. Znači govorimo o još negdje milijardu i pol kuna troška za državni proračun u ovoj godini. Znači, ukupni iznos jamstava za Ujanik grupu je oko 4,5 milijarde kuna za glavnicu, a tu su još i kamate i drugi troškovi, kaže Marić, dodajući da nam je Eurostat već sva ta jamstva uključio u javni dug - i iznose plaćenih i iznose dosad neplaćenih jamstava. 

-Efekt ove godine bi bio u ovom dijelu protestiranih jamstava koja želimo platiti ove godine na rezultat proračuna. Ukalkulirali smo dakle iznos svih brodova osim jaružara. Vezano za taj brod, veli, obzirom na našu izloženost, odnosno izloženost državnog proračuna prema tom brodu, a činjenicu da je brod u visokoj fazi dovršenosti, potrebno je razmotriti i mogućnosti i načine kako osigurati završetak tog broda, odnosno otkazivanje tog jamstva kako bi ipak efekt na državni proračun bio što manji, kaže Marić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.