Brkić za prava manjina

Milijan Brkić o zategnutim odnosima na vrhu: Građani nas nisu birali da se svađamo

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Šaljem svima poruku da budemo odgovorni i da radimo posao za koji nas je hrvatski narod izabrao", izjavio je Brkić nakon svečanog prijema u povodu Dana Hrvatskog sabora.



ZAGREB – Hrvatski nas građani nisu birali da se međusobno svađamo, pogotovo ne na javnoj sceni, nego da rješavamo njihove probleme i budemo odgovorni i savjesni u poslu, izjavio je u srijedu potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, na upite novinara kako gleda na zategnute odnose predsjednice države i premijera, te je naglasio da se o problemima hrvatskog društva treba razgovarati snagom argumenata.


“Šaljem svima poruku da budemo odgovorni i da radimo posao za koji nas je hrvatski narod izabrao”, izjavio je Brkić nakon svečanog prijema u povodu Dana Hrvatskog sabora.


“Sve probleme koje ima hrvatsko društvo treba staviti zajedno na stol, sjesti i razgovarati snagom argumenata, a ne argumentom sile. Nitko od nas s bilo koje pozicije ne može nametati bilo što. Zajedno se treba sjesti i rješavati probleme koji tište hrvatske građane”, odgovorio je novinarima potpredsjednik Sabora o tome je li se trebala održati zajednička sjednica Vlade i predsjednice?


Brkić: Ne smanjivati razinu prava nacionalnih manjina




“Referendum je potpuno legitiman institut odlučivanja građana. Ako su prikupilo deset posto potpisa, Sabor će to dati u proceduru i odlučit će se o referendumskom pitanju ako Ustavni sud da za to tumačenje”, rekao je Brkić na upitan kakvu poruku šalje uspjeh Građanske inicijative Narod odlučuje?


“Moj je stav da ne treba smanjivati razinu prava nacionalnih manjina, a sve drugo treba rješavati u skladu s Ustavom”, poručio je vezano za to je li mu nešto sporno u referendumskom pitanju GI?


Plenković: Idemo korak po korak


“Idemo korak po korak”, kazao je premijer Andrej Plenković upitan hoće li se ustrajati na ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja, ako se pokaže točnim da je GI Narod odlučuje skupila dovoljno potpisa za referndum?


Potpisi će se, objasnio je, prvo prebrojati, potom predati Hrvatskom saboru, gdje će se sagledati s niza aspekata i vidjeti jesu li u skladu s Ustavom… Referendumi su, istaknuo je premijer, velika demokratska vrednota hrvatskog političkog sustava, Hrvatska ima određeni aqui, a taj je i zaštita prava manjina.


Premijer Plenković suglasan je da zakon o referendumu “definitivno” treba poboljšanja, te ističe kako fragmentiranje političkog sustava nije dobro.


“Fragmantiranje političke scene na kraju dovodi do toga da teško možete upravljati državnim institucijama što, objektivno gledajući, nije dobro. Institucije su tu da bi radile za građane, ako se stalno bave sobom, ako su krhke u smilsu strukture, to nije u državnom interesu. Moramo spojiti interes naroda i interes države da imamo funkcionalnost”, rekao je premijer.


Stanje u HDZ-u opisao je “sjajnim”.


“Stanje je sjajno, na Općem saboru HDZ-a se vidjelo kakve su reakcije, demokratska kultura, može li se govoriti, izražavati mišljenje… “, rekao je predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Plenković.