Premijer razljutio HBK, ali ne mari

Milanović se nije ispričao biskupima

Dražen Ciglenečki

Hrvatske biskupe uvrijedila je izjava premijera Zorana Milanovića da su zadnjih 20 godina Crkva i HDZ štitili zločince pa stoga od njega zahtjevaju objašnjenje i ispriku. To su zatražili nakon sjednice Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na kojoj su, kako je priopćeno iz Tiskovnog ureda HBK, informirani o Milanovićevom istupu na sjednici Vlade 26. lipnja



ZAGREB – Hrvatske biskupe uvrijedila je izjava premijera Zorana Milanovića da su zadnjih 20 godina Crkva i HDZ štitili zločince pa stoga od njega zahtjevaju objašnjenje i ispriku. To su zatražili nakon sjednice Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na kojoj su, kako je priopćeno iz Tiskovnog ureda HBK, informirani o Milanovićevom istupu na sjednici Vlade 26. lipnja.


»U kontekstu rasprave o Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije predsjednik Vlade RH je izjavio da su »zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ«. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda«, navedeno je u priopćenju nakon sjednice biskupskog tijela na kojoj su bili predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić, kardinal Josip Bozanić, nadbiskupi Marin Barišić i Ivan Devčić, generalni tajnik HBK Enco Rodinis te njegov zamjenik Fabijan Svalina.


Puljić je, kako neslužbeno doznajemo, prvo pisao Milanoviću tražeći premijerovu ispriku. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je u Vladi zadužen za odnose s vjerskim zajednicama, odgovorio je predsjedniku HBK, ali u njegovom pismu nije bilo isprike. Miljenić je Puljiću tek pojasnio okolnosti u kojima je Milanović izrekao što mu Crkva zamjera te što ga je konkretno isprovociralo, a najavio mu je tada i ustavnu promjenu kojom se želi ukinuti zastara za politički motivirana ubojstva. Biskupi time, po svemu sudeći, nisu bili zadovoljni, pa su i javno zatražili ispriku predsjednika Vlade.Na spomenutoj sjednici Milanović je oštro reagirao na optužbe da njegova vlada štiti zločince.

»Četiri dana prije ulaska u EU i jedan dan nakon što se u javnosti pojavilo da nudimo uvođenje u Ustav odredbe prema kojoj za takve zločine nema zastare, nas se opet optužuje da štitimo zločince, dakle zločince! Ali, ne ove zločince o kojima oni govore, ja ne mogu ljude unaprijed osuđivati, njih su štitili Crkva i HDZ ovih 20 godina. Šuteći, pretvarajući se da se ništa nije događalo, čekajući da prođe vrijeme«, govorio je tada premijer. Nekoliko dan ranije, prvo sisački biskup Vlado Košić, a onda i kardinal Josip Bozanić, optužili su vlast da štiti zločince, aludirajući na Josipa Perkovića i zakonske izmjene u vezi s europskim uhidbenim nalogom. »Tko to smije štititi zločine i zločince, i to još posljednji tjedan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju? Nije li baš to ovaj pokušaj da se odbace uhidbeni nalozi za počinitelje ubojstava nad Hrvatima u Njemačkoj u doba komunizma, a koja su izvršena nad nevinim ljudima samo zato što su voljeli svoju domovinu i željeli joj slobodu«, rekao je Košić na komemoraciji kod jame Jazovka.




Bozanić je, pak, služeći Misu za domovinu povodom Dana državnosti ustvrdio da bi za domovinu bilo pogubno da se bilo koja vlast, nakon tolikih žrtava, poigrava s narodom i njegovim najdubljim osjećajima, zanemarujući cijenu postignute slobode«. »A upravo se to događa kada se oglušuje na glas obespravljenih, kada se odbija razgovor vladajućih s društvenim sastavnicama, kada se štite zločinci, kada se zakoni kroje po volji pojedinaca, političkih i gospodarskih skupina, zapostavljajući dobro čovjeka i naroda«, poručio je Bozanić tom prilikom Milanovićevoj vladi.