Gostovanje na N1 televiziji

Mesić: “Šeks je sakrivao punu torbu agenturskih izvještaja i spisa”

P. N.

Mislim da je to više unutarstranački rat, ajmo reći unutarstranačko preslagivanje nego hibridni rat - Stjepan Mesić / Snimio Sergej DRECHSLER

Mislim da je to više unutarstranački rat, ajmo reći unutarstranačko preslagivanje nego hibridni rat - Stjepan Mesić / Snimio Sergej DRECHSLER

"Ja sam došao do njega (odvjetnika) i vidio da je to jedna velika torba dupkom puna spisa. Malo smo to prolistali i to su bili sve agenturni izvještaji i u dijelu o Slavoniji su bili izvještaji o meni, Stipi Jukiću, Dragi Trošelju i još nekima koji smo bili osumnjičeni i osuđeni nakon pada Hrvatskog proljeća. Pisalo je da smo sigurno nacionalisti, ali ne i šovinisti. Mi smo o tome obavijestili Tuđmana, dali smo mu te izvještaje i pitali se kako je on to našao na kolodvoru u Osijeku i nosio u Zagrebu. Na kraju mu je taj odvjetnik to vratio, ali bez tih agenturni izvještaja koji su se nas ticali", ispričao je Mesić.



U emisiji Veto na N1 televiziji Sanjina Španovića gostovao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.


“Vladimir Šeks i ja smo kolege po struci kao pravnici, ali je on mene malo iznenadio. Znalo se da su neki surađivali s UDBA-om. Ja sam u jednom razgovoru s Tuđmanom i Manolićem rekao da ima prema mojim informacijama puno onih koji su bili radili za UDBA-u kao doušnici, a sada su uključili u našu politiku. Tuđman je šutio, a Manolić mi je samo rekao da oni koji su procijenili da će naš pokret uspijeti i da ćemo ostvariti političke ciljeve očekuju za sebe neku korist. Rekao je da oni sada nama koriste jer su hrabri, ali ako ne uspijemo njima neće biti ništa jer su na zadatku”, odgovorio je Stjepan Mesić na ironično pitanje voditelja Sanjina Španovića u emisiji Veto na N1 televiziji na pitanje je li on zvao Vladimira Šeksa kolegom aludirajući na posljednje napise o tome kako je on pod tim kodnim imenom bio suradnik UDBA-e.


Upitan jesu li ti dokumenti točni i kakve on ima informacije o tom slučaju, rekao je kako je ono što je napisao vjerojatno i istinito. “Ono što je istina, je ono što je napisano. A obrazloženje Šeksovo me malo iznenađuje, jer mene zanima kako on dobiva uvid u nekakvu dokumentaciju gdje sam ja potpisao formular koji sam potpisao prilikom povratka putovnice u kojem sam morao odgovoriti jesam li sreo ikoga iz političke emigracije. On je to na jedan podli način prezentirao, a sebe relativizirao”, kazao je Mesić.




Kaže da nije znao je li Tuđman imao uvida i saznanja o toj Šeksovoj prošlosti, ali je ispričao zanimljivu epizodu. “Uoči prvih izbora mene je zvao jedan odvjetnik u Zagrebu i rekao mi da mu je Vlado Šeks koji je u to vrijeme bio jedan eksponirani HDZ-ovac ostavio jednu torbu. Tvrdio mu je da je ostavio torbu koju je ovaj našao u Osijeku i da je bila puna spisa. Ja sam došao do njega i vidio da je to jedna velika torba dupkom puna spisa. Malo smo to prolistali i to su bili sve agenturni izvještaji i u dijelu o Slavoniji su bili izvještaji o meni, Stipi Jukiću, Dragi Trošelju i još nekima koji smo bili osumnjičeni i osuđeni nakon pada Hrvatskog proljeća. Pisalo je da smo sigurno nacionalisti, ali ne i šovinisti. Mi smo o tome obavijestili Tuđmana, dali smo mu te izvještaje i pitali se kako je on to našao na kolodvoru u Osijeku i nosio u Zagrebu. Na kraju mu je taj odvjetnik to vratio, ali bez tih agenturni izvještaja koji su se nas ticali”, ispričao je Mesić.


Kazao je da ne zna koja je zamisao tih koji su počeli puštati te dokumente, ali da sigurno oni štete Andreju Plenkoviću. A njegovo zazivanje hibridnog rata nazvao je zanimljivom pojavom.


“Treba reći o čemu se radi, jer hibridnih ratova ima kad su države u pitanju, ali i u prenesenom smislu kada se nekoga napada, a želi se naštetiti nekom drugom. Mislim da je to više unutarstranački rat, ajmo reći unutarstranačko preslagivanje nego hibridni rat”, kazao je Mesić.