HSS: Vlada treba povući uredbu kojom dozvoljava prodaju nekih GM proizvoda

Marijana Petir traži Hrvatsku bez GMO-a

Hina

HSS traži od sabora donošenje deklaracije o potpori Inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria slobodnom od GMO-a. Petir traži od Vlade i strože kontrole kako bi se spriječio uvoz GM sjemenja



ZAGREB Potpredsjednica Hrvatske seljačke stranke (HSS) Marijana Petir u utorak je u ime HSS-a od Vlade RH zatražila da povuče, kako je rekla, »spornu Uredbu o razini genetski modificiranih organizama (GMO) u proizvodima koju je Vlada donijela u tajnosti a kojom se daje dozvola za stavljanje na hrvatsko tržište GM proizvoda koji dosad nisu imali dozvolu uvoza«.


»Ako znamo da je u nove GM kukuruze iz uredbe ugrađeno više gena, tada, možemo zaključiti da će otrovnost tih GM kukuruza biti uvećena kako prema štetnicima tako i prema korisnim insektima i ljudima«, rekla je Petir na konferenciji za novinare. Dodala je da tu »spornu uredbu ne prate nikakvi podatci o zdravstvenoj ispravnosti tih GMO-a, pa je njena legalnost upitna«.


Petir je posjetila da donošenjem takve uredbe Vlada ignorira odluke svih hrvatskih županija koje su se proglasile slobodnim od GMO-a. Naime, pojasnila je da su u posljednjih deset godina na inicijativu HSS-a sve hrvatske županije donijele na svojim skupštinama odluku kojom se na njihovom teritoriju zabranjuje sjetva GM sjemena, pa i u pokusne svrhe.




Petir je rekla da HSS traži od Hrvatskog sabora hitno donošenje deklaracije o potpori Inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a, koju je Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora u prošlom sazivu donio pod njenim predsjedanjem, a do danas je Hrvatski sabor još uvijek nije usvojio, iako su tu hrvatsku inicijativu podržali i parlamentarci iz Mađarske, Austrije i Slovenije – iz regije Alpe-Adria.


Petir je istaknula kako je pokrenuta on-line peticija koordinacije nevladinih udruga UZMAH kojom se traži potpora toj inicijativi i ona ju je jučer na Dan državnosti potpisala, jer, kako je rekla, »biotički suverenitet nema cijenu«.


Zatražila je od Vlade da uvede strože kontrole na granicama kako bi se spriječio uvoz GM sjemenja u Hrvatsku. Tu inicijativu podržao je na konferenciji za novinare i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin koji je izrazio čuđenje da je Vlada uopće donijela takvu uredbu a posebno jer je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina glasovao za tu uredbu.


Rekao je da će Hrvatski seljački savez tražiti tumačenje odnosi li se uvođenje spornog GM kukuruza na hrvatsko tržište na hranu ili i na sjeme, jer ako je riječ o sjemenu onda je to, ustvrdio je Latin, za hrvatsko selo »put bez povratka«.


Pojasnio je kako Hrvatska može biti konkurentna na europskom tržištu proizvodnjom kvalitetne domaće hrane čija bi proizvodnja uvođenjem GM sjemena bila ugrožena, »jer ako bi se jedanput posijala jedna njiva s GM usjevom onda bi svi okolni usjevi bili kontaminirani«, zaključio je Latin.


Zamoljena za komentar pozitivne ocjene Studije utjecaja na okoliš za termoelektranu Plomin, Petir je rekla da glavni problem vidi u HEP-u, koji je investitor te termoelektrane jer odlučuje koje će se pogonsko gorivo koristiti.


»Upravo zbog toga što je Strategija energetskog razvitka Republike Hrvatske predvidjela ugljen kao energent za TE Plomin, te gradnju nuklearne elektrane, ja sam takvoj energetskoj strategiji kad sam bila zastupnica u prošlom sazivu Hrvatskog sabora uskratila svoju podršku«, rekla je Petir.


Novinari su Petir pitali i kako komentira eutanaziju pasa u Zagrebu zbog sumnje na bjesnoću. Petir je rekla kako smatra da je riječ o ishitrenoj odluci te se založila za humaniji pristup koji bi podrazumijevao prije svega karantenu te utvrđivanje postoji li uopće bolest.


Rekla je kako očekuje od ministra poljoprivrede, u čijem je resoru dobrobit životinja, provođenje detaljne istrage o cijelom slučaju te još jednom javno pozvala na humani odnos prema psima koji su naši prijatelji.