Ministar u Luxembourgu

Marić: Vodimo odgovornu fiskalnu politiku i povećavamo plaće u skladu s mogućnostima

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Ova vlada se od samog početka uhvatila u koštac s odgovornom fiskalnom politikom, što je dugi niz godina za Hrvatsku bio jedan od glavnih utega i otegotna okolnost za neki gospodarski iskorak. U kratkom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća", rekao je Marić 



LUXEMBOURG Hrvatska vlada od početka svojeg mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti, izjavio je u četvrtak u Luxembourgu ministar financija Zdravko Marić, odgovarajući na upit o zahtjevima učitelja za povećanjem plaća.


“Ova vlada se od samog početka uhvatila u koštac s odgovornom fiskalnom politikom, što je dugi niz godina za Hrvatsku bio jedan od glavnih utega i otegotna okolnost za neki gospodarski iskorak. U kratkom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća”, rekao je Marić u odgovoru na pitanje o zahtjevu školskih sindikata za šestpostotnim povećanjem plaća.


Školski sindikati u četvrtak su pokrenuli štrajk ustrajući na zahtjevu za povećanjem plaća od šest posto, koji je vlada odbila.




Ministar Marić ističe da je osnovica plaće do današnjeg dana porasla za više od 11 posto, da je vlada paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima te da je u zadnjim razgovorima u procesu mirenja, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović iznio dodatni prijedlog, “a sve na tragu odgovornog odnošenja prema novcu poreznih obveznika i javnim financijama, dakle u okviru mogućnosti”.


Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, no takvu su ponudu sindikati odbili, rekao je ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata


Marić podsjeća da je početkom ove godine s jednim dijelom sindikata državnih službenika postignut dogovor o povećanju plaća od tri posto, za što su dobrim dijelom osigurana sredstva.


“Onda je došao dodatni zahtjev od dva posto i tada smo jasno rekli da na to možemo pristati pod uvjetom da tijekom godine pronađemo određene uštede koje ćemo preusmjeriti u plaće. Najvećim dijelom te uštede su postignute na troškovima zaduživanja, kamata i usmjerili smo ih u povećanje plaća”, rekao je Marić.