Uznemirujuće fotografije

Majka zavezanih beba pozvana na razgovor u bolnicu: “I dalje tvrdim da je riječ o nemaru”

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook

Majka blizanaca koji su stari svega pet mjeseci tvrdi da je osoblje klinike nehumano postupalo prema njezinoj djeci



Ana Treščec, majka dječaka blizanaca koji se liječe na Klinici ”Dr. Fran Mihaljević” otkrila je da danas, na poziv ravnateljice ide na sastanak u bolnicu. Sastanak je počeo u podne.


Fotografije djece koja se od gripe i Rota virusa liječe u Klinici za infektivne bolesti, a koje je prijateljica majke Ane Treščec objavila na Facebooku, zgrozile su javnost.


Majka blizanaca koji su stari svega pet mjeseci tvrdi da je osoblje klinike nehumano postupalo prema njezinoj djeci. Kad je došla u posjet, jedna je beba bila vezana za krevet, odjeća im je bila mokra i zaflekana, a guza i intimni dijelovi crveni.


I dalje se radi o nemaru




Kako je majka otkrila za Dnevnik.hr, ravnateljica ju je pozvala na sastanak u bolnicu na kojem bi trebali razmotriti što se dogodilo. Objava fotografija izazvala je lavinu reakcija, a u komentarima se našlo i niz prijetnji osoblju bolnice, zbog čega se majka ispričala.


Ona i dalje tvrdi da se radi o nemaru i da njezini petomjesečni blizanci nisu dobili odgovarajuću njegu. Posljednji put ih je posjetila u nedjelju, kad su fotografije i snimljene, i poslije toga ih nije vidjela pa ne zna kakvo im je sada stanje. Posjećuje ih otprilike svaki drugi dan, a savjetovali su joj da zbog prehlade ne dolazi češće.



Pedijatri s kojima je razgovarao Dnevnik.hr kažu da je u slučaju tako malih beba s dijagnozama koje imaju itekako moguće da se guza zacrveni u vrlo kratkom vremenu i da tu nema govora o zanemarivanju.


Rota virus kao kolera


”Proljev kod rota virusa sličan je koleri, cijedi se iz djeteta, nema formirane stolice, to je kao da dijete piški”, objasnila je pedijatrica za Dnevnik.hr.


Majka, međutim, kaže da medicinska struka brani svoje kolege, ali da je ona dobila podršku brojnih ljudi, među kojima ima i medicinara koji su joj rekli da to nije odgovarajuća skrb.


”Crvenilo se svakome može dogoditi, ali to nije crvenilo, to su kraste. Ostajem pri tome da je u pitanju nemar. Ne bih reagirala da mi sestra nije odbrusila”, kaže majka za Dnevnik.hr. Dodaje da nije htjela tužiti bolnicu niti tražiti odštetu nego je samo htjela da se skrb malo pojača.


Inspekcijski nadzor


Ministarstvo zdravstva pokrenulo je izvanredni inspekcijski nadzor, čiji nalaz još nije objavljen.


”Ono što mogu reći da u slučaju obilnih proljeva, u slučaju odraslih, a pogotovo kod male djece, koža je nježna, ako takva djeca imaju višednevne, dugotrajne proljeve s obilnim stolicama koje su ako su virusne, u pravilu kisele, jednostavno se može razviti i pored najbolje njege mazanja, presvlačenja i pranja, otok, iritacija i crvenilo, no sve to vrlo brzo nestane nakon što proljev stane”, poručila je ravnateljica bolnice prof. dr. sc. Alemka Markotić.