Promjena

Maja Sever izabrana za novu predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Hina



Novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT) Maja Sever, izabrana je u subotu za predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te na toj dužnosti zamjenjuje dosadašnjeg predsjednika Antona Filića iz Večernjeg lista.


Nova predsjednica, koja je na skupštini SNH-a u subotu dobila četverogodišnji mandat, najavila je borbu za kolektivne ugovore u medijskim kućama te za granski kolektivni ugovor kojim bi bila regulirana prava novinara na nacionalnoj razini.


Kad netko u medijima uspije izboriti kolektivi ugovor to je događaj, rekla je Sever. Poručila je kako novinari i drugi medijski djelatnici nemaju izbora, osim zajedno se boriti, jače se angažirati i zauzimati za se svoja prava.




»Puno se može promijeniti budemo li se aktivno zalagali za svoje interese«, rekla je Sever, koja je ujedno dobila i priznanje SHN-a »Povjerenik/ca godine«.


Novinari i drugi medijski djelatnici su, po njezinim riječima, često krivci za sve i to treba promijeniti.


Posebno je upozorila na stanje u lokalnim medijima, uz ocjenu da se u njima krše Zakon o radu i ugovorna pravila.


Dosadašnji predsjednik Anton Filić među najvažnije izazove svoga, ali i mandata svoje nasljednice, ubrojio je borbu protiv zloporabe institucije slobodnih novinara i honoraraca. Te oblike rada po njegovim riječima treba zadržati samo za one novinare koji to žele, a ne, kao što je sada, uz pomoć tih modela prikrivati stalni radni odnos koji bi trebao biti zasnovan na temelju ugovora o radu.


Filić je istaknuo da i dalje treba nastojati sklopiti nacionalni kolektivni ugovor, ne isključujući kao sredstvo pritiska opći štrajk u medijima, podsjetivši pritom da se velika većina članova SNH-a izjasnila za opći štrajk zbog nesklapanja nacionalnog kolektivnog ugovora.


Povjerenici SNH-a u medijskim kućama u svojim su raspravama pored ostalog upozorili na zloporabu evidencije radnog vremena za novinare i tehničare koji rade na terenu, te na silne poteškoće kako bi uopće započeli pregovore za sklapanje kolektivnih ugovora.


Na skupštini SHN-a dodijeljena su i tri »krumpirka« za najgorega medijskog poslodavca i to HRT-u zbog, kako su objasnili predlagatelji, tužbi protiv vlastitih radnika koji žele bolji program i ignoriranja jednog reprezentativnog sindikata, Novom listu, zbog ponude ponižavajućeg ugovora o radu fotografu u 62. godini života i gotovo 40 godina radnog staža te Večernjem listu, zbog zbog smanjivanja radničkih prava, ukidanja dodataka na radni staž i diskriminacije sindikalnih povjerenika.