Prognoza

Maglovito će na Kvarneru biti i danas. Od sutra jaka bura, za vikend osjetno hladnije

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Danas još pretežno sunčano, ponegdje uz maglu, pa i dugotrajniju, osobito na moru sjevernog Jadrana. Od četvrtka oblačnije, zatim i vjetrovitije, uz često umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još i jaču buru i tramontanu – od petka navečer do nedjelje mjestimice i s olujnim udarima. Temperatura zraka do petka još iznadprosječno visoka, a za vikend hladnije, osobito u kopnenom području, najavljuje Zoran Vakula.


U srijedu će Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu i mogućnost slabog mraza te većinom slab vjetar. Danju iznadprosječno toplo uz dnevnu temperaturu između 13 i 15 s°C, ponegdje moguće i malo višu. Većinom sunčano uz slab vjetar bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro će ponajprije na Banovini mjestimice biti magle, a poslijepodne na sjeverozapadu sve više oblaka. Jutarnja temperatura većinom od -3 do 0 °C, a dnevna od 12 do 14 °C.


Na sjevernom Jadranu bi ponovno ponegdje moglo biti guste magle koja se na Kvarneru uz obalu može zadržavati i veći dio dana. Magle će ujutro biti i mjestimice u gorju. Danju će se većinom razići pa će osobito u Istri te na otocima i u gorju prevladavati sunčano. Uz obalu ujutro slaba bura, danju će okrenuti na slab sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od -4 do -1 °C, na moru od 1 do 5 °C, a dnevna većinom od 11 do 13 °C, na otocima moguće i malo viša.




U Dalmaciji i većinom sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost sumaglice ili magle, i to uglavnom na sjevernom dijelu. Uz obalu će ujutro biti slabe bure, a danju slab zapadni i sjeverozapadni vjetar, jačat će navečer na otvorenome moru. More mirno ili malo valovito. Najniža temperatura većinom od -4 do 0 °C, na obali između 4 i 7 °C, najviša dnevna uglavnom od 14 do 16 °C. I na jugu Hrvatske sunčano i danju razmjerno toplo. Puhat će većinom slab sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar. Temperatura ujutro od 3 do 8 °C, najviša dnevna od 14 do 16 °C.”


“U četvrtak će se na kopnu postupno naoblačiti, a jutarnja će temperatura porasti. Malo kiše moglo bi već u drugom dijelu četvrtka pasti u sjevernim predjelima unutrašnjosti, a u petak je mjestimična slaba kiša moguća u većini kopnenih predjela. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Za vikend ponovno sunčanije vrijeme, ali vjetrovito i osjetno hladnije.


Na Jadranu i dalje pretežno sunčano, u četvrtak i petak uz umjerenu naoblaku, ali i dalje uglavnom suho. U petak će zapuhati umjerena i jaka bura i tramontana koja će u nedjelju oslabjeti pa će vikend biti malo svježije.”, prognozirala je HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.