Odgoda umjesto odustajanja

MVEP: Izjave dužnosnika veleposlanstva RH u Italiji o istraživanju nafte “pogrešno interpretirane”

Hina

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

"Kako je već ranije službeno komunicirano od strane predstavnika Vlade RH, projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika nije obustavljen već je potpisivanje ugovora trenutno odgođeno", rečeno je Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova



ZAGREB – Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u četvrtak da su talijanski mediji “pogrešno interpretirali” izjave djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Italiji o obustavi istraživanja nafte u Jadranu.


 


 Talijanska agencija ANSA prenijela je da je Ilija Želalić, ministar savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, rekao ovaj tjedan na konferenciji u Ortoni da je Hrvatska odustala od istraživanja nafte u Jadranskom moru, na što su odmah pozitivno reagirale ekološke udruge.




“Hrvatska je zbog zaštite svoje obale obustavila projekte platformi za istraživanje nafte u Jadranskom moru i smatram da bi trebali i vi u Italiji s druge strane našeg mora razmisliti o takvoj mogućnosti. To je velika opasnost za Jadransko more”, rekao je, po agenciji, Ilija Želalić na konferenciji “Put jadransko-jonske makroregije”.


 Kako je prenijela talijanska agencija ANSA on je naglasio i da je “resurs turizma najvažniji resurs koji trebaju razvijati zemlje koje graniče na ovom moru. Nafta postoji na drugim mjestima”.


 Koalicija S.O.S za Jadran pozdravila je odmah navodnu odluku Hrvatske da obustavi bušenje Jadrana.


 ”Ovim putem želimo istaknuti da je Ilija Želalić, djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Republici Italiji, pogrešno interpretiran u svojoj izjavi od strane talijanskih medija. Naime, kako je već ranije službeno komunicirano od strane predstavnika Vlade RH, projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika nije obustavljen već je potpisivanje ugovora trenutno odgođeno”, rečeno je Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.