Transport

MORH: Borbena oklopna vozila Patria upućena u Republiku Litvu

Hina



Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) upućena su u subotu organiziranim transportom Hrvatskih željeznica iz Zagreba u Republiku Litvu.


Organiziranim transportom HŽ-a u Litvu je krenulo 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8×8 AMV, jedno borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8×8 AMV uz jedno borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8×8 AMV, četiri teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH).»S obzirom da smo mi mehanizirano pješaštvo, ova tehnika nam je prijeko potrebna za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriu koja služi, primjerice, za zbrinjavanje ranjenika«, rekao je zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. bojne »Tigrovi« i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG–DEU, natporučnik Vedran Mandić. Istaknuo je kako su opremu utovarili zapovjednici i vozači koji su posebno obučeni za provedbu ovakvih aktivnosti.

Transport pripadnika OS RH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu, a sva borbena oklopna vozila i ostala oprema, prevezena su sukladno važećim propisima koji se odnose na željeznički promet.


Oružane snage RH još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) koja, osim što je izvan teritorija Republike Hrvatske, po svom opsegu i intenzitetu transporta snaga, Oružanim snagama RH predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova.U NATO– aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u 1. hrvatskom kontingentu sudjeluje 181 pripadnik Oružanih snaga RH u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne »Tigrovi« Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske