Zatupnik nezadovoljan

Lovrinović: SOA potpuno zakazala u slučaju Agrokor

Hina

Tek jučer ravnatelj SOA-e je izašao pred javnost i po prvi put izjavio da je Agrokor veliki sigurnosni problem za Hrvatsku. Time je, nakon 63 dana od moga postavljenog pitanja, dao odgovor i potvrdio moju stručnu analizu stanja i zastupničku dužnost slanja upozorenja javnosti, kaže Lovrinović



Saborski zastupnik Ivan Lovrinović priopćio je u petak da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) »potpuno zakazala« u slučaju Agrokor.


Podsjeća da je na to u Saboru upozorio još 20. rujna ove godine kada je rekao da je »koncern Agrokor najveći sigurnosni problem Hrvatske te postavio pitanje Sigurnosnoj obavještajnoj agenciji da tu tvrdnju potvrdi ili opovrgne«.


»Tek jučer ravnatelj SOA-e je izašao pred javnost i po prvi put izjavio da je Agrokor veliki sigurnosni problem za Hrvatsku. Time je, nakon 63 dana od moga postavljenog pitanja, dao odgovor i potvrdio moju stručnu analizu stanja i zastupničku dužnost slanja upozorenja javnosti. Tom prigodom, podsjetit ću, ravnatelj je također rekao da su slučaj Agrokor počeli obrađivati tek u travnju ove godine, što koincidira s vremenom pripreme dokumenta Lex Agrokor«, smatra Lovrinović.




»Zbog svega toga, a posebno činjenice da Povjerenstvo za Agrokor ne zasjeda, ponovno postavljam pitanje svim dosadašnjim ministrima unutrašnjih poslova, ali i premijerima te predsjednicima države, da se javno očituju o tome zašto SOA nije radila svoj posao. Sada je sasvim jasno da ili nije smjela analizirati razvoj Agrokora, dobre, a posebice loše posljedice širenja ili nije smatrala da je to važan potencijalni problem od nacionalne sigurnosti«, istaknuo je Lovrinović.


Upozorio je i da je ugrožavanje nacionalne sigurnosti kroz gospodarstvo »najmanje javno vidljivo, tiho i podlo, ali vrlo učinkovito i ostavlja dugotrajne te dalekosežne posljedice«.


Od Vlade je zatražio i da »jasno odredi i djelima pokaže koje su njezine pozicije u slučaju Agrokora te da ima nultu toleranciju na kriminalne radnje i korupciju«.