Slučaj iz Metkovića

Liječnici nisu primijetili da dječak umire: Ministar ne spominje ostavku, kaže da mu se čini da je bilo propusta

Hina

Navodi se da je Ministarstvo zdravstva neposredno po saznanju o tom slučaju zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.



ZAGREB – Ministarstvo zdravstva je zatražilo žurna očitovanja zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog dječaka iz Metkovića koji je umro i provest će inspekcijski nadzor, priopćeno je u subotu iz Ministarstva zdravstva.


“Slijedom članka objavljenog 14. prosinca 2018. godine u medijima, vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati,” kaže se u priopćenju.


Navodi se da je Ministarstvo zdravstva neposredno po saznanju o tom slučaju zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.


Oglasio se i ministar Kujundžić




Povodom ovog slučaja oglasio se i ministar Milan Kujundžić. Za RTL televiziju rekao je: “Izražavam iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića. Odmah smo krenuli sa usmenim razgovorima i sa slanjem inspekcije u Split i Metković. Tko je kriv, teško je reći. Treba učiniti sve da se dozna da li se pogriješilo, a bojim se da je bilo propusta, i da nam se to više nikada ne ponovi. Treba istražiti sve ljude koji su sudjelovali, to dijete je bilo kod nekoliko liječnika.”


Također, ministar zdravstva istaknuo je da će na otvorena pitanja morati odgovoriti inspekcija ministarstva. Akutno pitanje glasi: kako nitko nije primijetio teško dječakovo zdravstveno stanje, iako je otac s njim bio kod nekoliko liječnika?


Novinari su ministra Kujundžića pitali hoće li zbog ovog slučaja dati ostavku, ali on na pitanje nije odgovorio. Spomenuo je ranije slučajeve, kad je hitna služba bila označena kao odgovorna za slične slučajeve. 


– Mi smo i bez tužnih slučajeva u Zaprešiću i Omišu krenuli u novi zakon o hitnoj službi. Kako bi podignuli kvalitetu i sigurnost, rekao je Kujundžić te dodao: “Do konca sljedećeg tjedna bit će gotov inspekcijski nalaz. Osjećam se odgovorno za svaki gubitak života uz ovoj zemlji, u moralnom smislu. U smislu administrativnog položaja ministra ne osjećam da je bilo propusta.”


Inspekcija od ponedjeljka


U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima. Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju, a o nalazu inspekcije Ministarstvo će izvijestiti javnost, stoji u priopćenju za medije.


Ministarstvo napominje da kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu, ” temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima”.


Kako su objavili mediji u petak, devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro u KBC-u Split. Mediji pišu da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i da je bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u KBC.