Odlazak zime

LUDO VRIJEME Iz kaputa uskačemo u kratke rukave – temperature za vikend idu preko 20 stupnjeva

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Osjetnije će zatopliti u središnjoj Hrvatskoj i pogotovo Slavoniji. U Zagrebu će iduća dva dana još biti promjenjivo vrijeme, a od petka nastupa sunčani period i osjetni rast temperature



Zima koja je u svojem kalendarskom finišu, u pravom smislu riječi, pokazala zube, definitivno ovih dana odlazi iz Hrvatske. Do zatopljenja će doći u cijeloj zemlji, a temperature više neće kliziti u minus čak niti u Gorskom kotaru i Lici.


Zanimljivo je da će, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, manje zatopliti u gradovima uz obalu, nego na kontinentu. U Rijeci će se idućih sedam dana nastaviti promjenjivo i kišovito vrijeme, bit će i sunčanih razdoblja, ali temperatura neće ići preko 13-14 stupnjeva Celzijusa. Slična će situacija biti i u Dalmaciji gdje će također biti još padalina, dok će dnevni temperaturni maksimumi ići do 14 stupnjeva.


Zato će osjetnije zatopliti u središnjoj Hrvatskoj i pogotovo Slavoniji. U Zagrebu će iduća dva dana još biti promjenjivo vrijeme, a od petka nastupa sunčani period i osjetni rast temperature – čak preko 18 stupnjeva Celzijusa. Najtoplije će u istom periodu biti na istoku Hrvatske – u Slavoniji od petka također dolazi do jačeg zatopljenja i temperatura od čak 21 stupanj, koliko DHMZ predviđa za nedjelju u Osijeku.




Period iza nas je jedan od najhladnijih u povijesti mjerenja za ovo doba godine. Meteorolog Zoran Vakula za HRT je naglasio kako je srednja najviša dnevna temperatura zraka od 17. veljače do 4. ožujka bila ispod nula stupnjeva.


Za ožujak Vakula predviđa toplije razdoblje od petka, ali i povratak nešto nižih temperatura u drugom dijelu mjeseca.


Danas su temperature već osjetno skočile – u 13 sati najtopliji je bio Mljet s 18 stupnjeva, a iza njega Makarska sa 16 stupnjeva. U Rijeci je temperatura zraka u 13 sati bila 10 stupnjeva.