Učinak javne objave

LISTA SRAMA Ispalo je da se prokazivanje neplatiša ipak isplatilo. Porezni dug je puno manji

Jagoda Marić

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Gotovo 44 tisuće dužnika je manje nego prije šest godina, a ukupni dug koji neplatiše duguju državi smanjen je za 13, 5 milijardi kuna, pa bi se moglo reći da Lista ipak ima smisla



ZAGREB Porezna uprava objavila je kako da su porezni dužnici koji se nalaze na Listi dužnika od zadnje objave, odnosno u malo više od pola godine, u proračun uplatili 432,65 milijuna kuna i tako je njih 3.285 brisano s popisa i to zato što su svoj dug isplatili u potpunosti ili su im dugovanja pala ispod iznosa koji jamči mjesto na Listi dužnika.


Ta je Lista prije šest godina, kad se mijenjao Opći porezni zakon kako bi uopće mogla biti javna, izazvala žestoke rasprave u društvu, usijala je i političku scenu, ali je u međuvremenu  pala u zaborav i nitko nikada, pa ni samo Ministarstvo financija, nije analizirao njezine učinke.


Lista je prije šest godina potvrdila da tvrtke koje su u problemima duguju visoke iznose državi, nekada veće i od njihovog godišnjeg prihoda, otkrila je i da državi milijunske iznose duguju  brojne javne osobe, sportaši, posebice nogometaši, estradne zvijezde, novinari, a ti su iznosi često bili veći od onoga što građani s prosječnom plaćom mogu zaraditi za cijeli radni vijek.




Nakon početne neugodnosti za porezne neplatiše poslije objave podataka, ništa se značajno u brojnim slučajevima nije dogodilo i godinama su ista imena zauzimala iste pozicije na Listi. Zato smo šest godina kasnije odlučili provjeriti koliko je građana i tvrtki ostalo na Listi, koliko je duga po toj osnovi doista uplaćeno u državni proračunu, bilo jednokratnim uplatama bilo reprogramom, koliko je od toga oprošteno kroz predstečajni postupak.


Gomila taksi


No, iz Ministarstva financija smo tek dobili upozorenje da su podaci s prvotne Liste iz srpnja 2012. godine i one posljednje s kraja listopada prošle godine neusporedivi. Osim što se Lista od  prošle godine  objavljuje samo jednom godišnje(31. listopada) umjesto četiri puta kako je to bilo ranije, novost je i dug koji ulazi popis za objavu.


Prema ranijim zakonskim odredbama u popis za objavu ulazile su osobe koje su imale dug  po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja, posebnog poreza na naftne derivate, posebnog poreza na duhanske prerađevine, posebnog poreza na pivo, posebnog poreza na kavu, posebnog poreza na bezalkoholna pića, poreza na promet nekretnina i carine,  a prema novim odradbama ušli  su još i  dugovi po osnovi svih posebnih poreza i trošarina te naknade za koncesije.


– Osim navedenog, popis dospjelih i neplaćenih dugova koji je objavljen 31. listopada 2017. u posebnom stupcu, ima iskazane dugove prijavljene u postupak izvanredne uprave, a što je nova kategorija dugova u odnosu na ranije objavljene popise, ističu iz Ministarstva financija.



Tako  se na Listi nalazi 59 tisuća građana, poduzeća i fizičkih osoba koji državi ukupno duguju oko 16,5 milijardi kuna. Prije šest godina broj dužnika na prvoj Listi je bio veći od 102 tisuće, a njihov je dug bio gotovo 30 milijardi kuna.



Popisi nisu sadržavali podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je odobrena odgoda ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga, ili je pravomoćnim rješenjem o sklopljenoj predstečajnoj nagodbi utvrđeno da se dug reprogramira, a  uz to, nakon promjene zakona, nema ni podataka o dugovima poreznih obveznika kojima je pravomoćnim rješenjem potvrđen predstečajni sporazum, ili je sukladno Zakonu o stečaju potrošača sklopljen izvansudski sporazum, odnosno sudska nagodba na pripremnom ročištu.


Porezna uprava ne odgovara na naše pitanja koliko je u šest godina građana otplatilo dug jednokratnim uplatama, koliko je duga reprogramirano i oprošteno u stečaju.


Neprecizni podaci


Napominju tek da su iz novog popisa isključeni umrli građani za koje nije zaprimljeno pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, njih 17, podaci iz  21 pokrenutog postupak predstečajne nagodbe, 22 sklopljena predstečajna nagodba, 23 otvoren predstečajni postupak, 24 potvrđen predstečajni sporazum pred Trgovačkim sudom i malodobna djeca.


Iako upozoravaju da su podaci s prve i aktualne Liste neusporedivi, i to zbog promjena zakona doista jest tako, Porezna nam je ipak dostavila podatke o ukupnom  dugu na aktualnoj Listi.


Iako podaci iz dvije liste nisu usporedivi činjenica je da se na Listi šest godina kasnije nalazi gotovo 44 tisuće dužnika manje i da je njihov dug 13,5 milijardi kuna manji. Koliko je to  posljedica objavljivanja imena dužnika, odnosno same Liste, a koliko ostalih zakonskih odredbi i zakona koji su omogućili reprogram, odgodu i oprosti, te predstečajnih nagodbi pitanje je na koje može odgovoriti samo Porezna uprava o ona čini se zasad tome nije spremna dati precizne podatke.