Crveni meteoalarm

LEDENI VAL Snijeg i vjetar otežavaju promet: Jadran šiba olujna bura, a temperature padaju

Hina

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Snijeg, mjestimice gust, večeras pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Lici. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Snijeg pada i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Otočac i Gornja Ploča te se vozi uz ograničenje brzine od 80 km/h, i A2 Zagreb-Macelj. Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoren je most Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. Obilazak je Lozica-Mokošica-Sustjepan.


Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most i brza cesta Solin-Klis otvoreni su za sav promet.


Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). 



Olujna bura s orkanskim udarima koja od srijede puše na Makarskom primorju nije prestala ni danas pa su jutros zabilježeni udari od 155 kilometara na sat, popodne u 14 sati od 130, a prosječna brzina vjetra poslijepodne je bila oko 80 kilometara na sat, izvijestio je Gradski centar Osejava u Makarskoj. Zbog jake bure od jučer u 11 sati prekinut je trajektni promet između Sumartina i Makarske, a od jutros, zbog jakog vjetra na moru, ne plovi ni trajekt između Sućurja i Drvenika. Promet na cestama Makarskog primorja teče bez većih teškoća, ali je potreban dodatni oprez na državnoj cesti D8 kod Veprica, svetišta nedaleko od Makarske, na Baškom polju te na brzoj cesti od Baškog polja do južnog portala Tunela sv. Ilije u Bastu.Inače, u Makarskoj je sunčano, temperatura zraka je tri stupnja, a na najvišemu biokovskom vrhu Svetom Juri, po podatcima DHMZ-a, temperatura se u 15 sati spustila na 14,2 Celzijeva stupnjeva ispod ništice i bila je danas najniža izmjerena temperatura u Hrvatskoj, a slijedi Zavižan s 11 stupnjeva ispod ništice.


Zbog izrazito jakog vjetra Državni hidrometeorološki zavod je izdao i crveni meteoalarm za većinu obale, jer bi tamo vrijeme danas moglo biti izuzetno opasno.


Crveni meteoalarm ostaje na snazi i za petak i to za sjevernu, srednju i Južnu Dalmaciju.


Sve prognoze najavljuju niske temperature, koje će se u cijeloj zemlji kretati oko i ispod ništice, a zbog jakog vjetra na Jadranu će osjet hladnoće biti još i veći. U petak će biti još hladnije nego u četvrtak uz dosta često negativnu temperaturu duž obale pa i na otocima, navode meteorolozi upozoravajući na dolazak hladne fronte. 


Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak se u unutrašnjosti očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz malo snijega, uglavnom u gorskim područjima i Slavoniji, a potkraj dana i drugdje. Na Jadranu sunčanije te uglavnom suho. Malo snijega može pasti na obali te otocima sjevernog Jadrana.


Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima postupno slabjeti. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -7 do -2, na Jadranu od -2 do 2, a najviša dnevna od -2 do 3, na Jadranu između 1 i 5 °C.


Zbog jakog vjetra, ali i niskih temperatura, DHMZ je zasad za petak putem Meteoalarma izdao upozorenja samo za priobalje.


Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u Ličko-senjskoj županiji na cestama: DC42 u mjestu Poljanak, ŽC5169 Donji Lapac-Bijelo Polje, državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno zbog snježne vijavice zatvorena je za sav promet.


U prekidu su: trajektne linije Sumartin-Makarska, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir; brodska linija Komiža-Biševo, katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Split-Vis, Split-Hvar-Korčula, Milna-Rogač-Split.


Trajekt na liniji Šibenik–Zlarin–Kaprije–Žirje plovi bez pristajanja u luke Zlarin i Žirje.Brzobrodska linija br. 9141 Pula-Mali Lošinj-Zadar zbog loših vremenskih uvjeta neće ploviti u petak.