Sućut i žaljenje

Kujundžić o odgovornosti za smrt mladića u Zaprešiću: Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav

Hina

Ako igdje prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku, u uvom trenutku ne prepoznajem, kazao je ministar



Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak kako se ne smatra odgovornim za smrt mladića u Zaprešiću, ali da će dati ostavku ako igdje prepozna da je odgovoran za to, što za sad ne prepoznaje.


»Ako igdje prepoznam da sam odgovoran za Zaprešić dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem. Ne smatram se politički odgovornim, već izražavam sućut i žaljenje«, poručio je ministar Kujundžić.


Najavio je da će im sljedeći korak biti da gradske i županijske prijeme Hitnih službi smjeste u iste prostore što će djelatnicima uvelike olakšavati posao.Ustvrdio je da je ministarstvo 2016. godine u Zagrebačkoj županiji popravilo sustav ubacivši novih 15 timova hitne pomoći, no na osnovu ovog posljednjeg slučaja u Zaprešiću očito je da će morati ulagati dodatne snage.

Kujundžić je ocijenio da je manji problem koštanja Tima 1 nego to što nema liječnika zbog čega su i nedavno raspisali natječaj za 60 specijalizacija za Hitnu medicinu, ali im se na žalost nije javio dovoljan broj kandidata i to vidi kao jedan od problema.




 



 


– Takvi su trendovi u svijetu da ljudi idu sve manje studirati, a problem koji imaju druge zemlje u tranziciji je što nam bogate zemlje kradu liječnike, kazao je.


Na pitanje o odgovornosti i prebacivanju ”loptice” za slučaj u Zaprešiću ministar je rekao:


 


– Ja ne diskutiram nikada na razini dnevne politike i prebacivanja loptica. Odgovornost je svih nas u državi. Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav i ja držim da ga svi trebamo popravljati i čuvati.


Kazao je da u većini zemalja u svijetu u timovima koji izlaze na teren i obavljaju postupke hitne službe nisu liječnici nego ili medicinske sestre i tehničari ili paramedikusi koji prođu tečajeve i imaju sposobnost za pružiti hitnu službu, a ujedno se čeka, ovisno što oni nalaze, dolazak pojačanja.


Na pitanje o logici da  hitna pomoć iz Jastrebarskog ide u Zaprešić koji je 40 kilometara udaljen, ministar je odgovorio:


– Hitna funkcionira na principu da onaj tko je slobodan dolazi. Nije udaljenost 40 kilometara, nego 29, ali to je manje bitno. Ulijeću timovi koji su najbliži slobodni. Jučer je ulijetao prvi slobodni tim i stizao drugi. U Zaprešiću je tim koji je trebao reagirati reanimirao mladu djevojku.


»U zdravstvenom sustavu popravljamo sve gdje možemo u granicama mogućeg. Ako vidimo da je zaista problem u broju timova i prostornoj distribuciji mi ćemo to popravljati«, izjavio je ministar Kujundžić na komemoraciji za preminulog ravnatelja KBC Split Ivu Jurića.


Komentirajući najavu obitelji preminulog mladića u Zaprešiću kako će zbog toga podići tužbu ministar je odgovorio: Što god bude bit će.Također je rekao kako se inspekcija nalazi na terenu, da sustav u brojnim segmentima dobro funkcionira te da će vidjeti je li bilo slabosti.