Pseća mafija

Krijumčari pasa s Balkana: Zarađuju milijune poput trgovaca drogom

P. N.

Reuters

Reuters

Prema statistikama Europola dileri droge u Europi godišnje zarađuju oko 24 milijarde eura. Jednostavna računica pokazuje da je profit pseće mafije vrlo sličan. No nisu samo rasni psi predmet ilegalne trgovine, već i psi lutalice



“Ne zaboravi pitati odakle su”. Stefen daje posljednje upute svojoj prijateljici Claudiji (ime promijenjeno), prije no što ona krene na ulicu, gdje će ilegalnim trgovcima psima postaviti zamku. Policija je već obaviještena. Claudia je već ranije u više navrata u akcijama zajedno sa Stefenom Klippsteinom glumila osobu zainteresiranu za kupnju pasa. Uskoro će se susresti s prodavačima u berlinskoj četvrti Wedding. Ovaj put je na prodaju ponuđen mali maltezer, piše Deutsche Welle.


“Kada dam dogovoreni znak, vi brzo dolazite, ok?”, pita Claudia policajce i pritom pokušava kontrolirati ruke koje joj drhte od straha. Policija i Stefen promatraju scenu sakriveni u različitim zaklonima. Napetost rase. Tri osobe, podrijetlom iz Srbije, izlaze iz velikog luksuznog auta. Oni traže 500 eura za štene koje je očigledno bolesno. Je li ono cijepljeno, to ne znaju. Nakon još nekoliko pitanja Claudia uzima psića u ruke. Nerzvoza je neizdrživa. Onda ona daje znak. Policajci dolaze trčeći: “Policija! Uza zid!” Trgovci, očigledno spremni i na nasilje, bivaju uhićeni.


Gotovo svakog dana Klippstein traži sumnjive oglase po internetu i alarmira policiju. I ova sumnjiva ponuda iz Berlina mu je odmah upala u oči. Njegov osjećaj da prepozna ilegalne trgovce se opet potvrdio. Uhićeni Srbi imaju u policiji već debeli dosje, piše Deutsche Welle.


Screenshot Deutsch Welle / Youtube


Screenshot Deutsch Welle / Youtube





Psi kao droga?


I tako velika akcija samo zbog jednog malog psića? Slučaj berlinskog maltezera je samo jedan od brojnih primjera ilegalne trgovine psima, koja se svakodnevno odvija u mnogim gradovima širom Europe. Milijuni pasa se svake godine ilegalno transportiraju po cijelom kontinentu – mnogi su bolesni, nisu cijepljeni i nemaju nikakve dokumente o podrijetlu, ili su oni krivotvoreni. Kupce se sustavno vara, mnoge životinje umiru kratko nakon prodaje.


Pri tome krijumčari zarađuju nevjerojatne sume novca. Zaštitnici životinja i pojedini političari upozoravaju da je u međuvremenu profit koji se ostvari ilegalnom trgovinom pasa usporediv sa zaradom od ilegalne prodaje droga.


Renate Sommer (CDU), bivša zastupnica u Europskom parlamentu te navode potvrđuje. U jednom intervjuu za DW ona govori o “organiziranom kriminalu” protiv kojeg se mora boriti na europskoj razini.


Da je to jedini ispravan put, smatra i Lea Schmitz, glasnogovornica Njemačkog saveza za zaštitu životinja: “Svakako je opravdano govoriti o organiziranom kriminalu u kojem se pse sustavno doprema ovdje u Njemačku i tu ih se prodaje. U jednoj studiji Europske unije je riječ o 550.000 pasa koji se godišnje ilegalno prevoze preko granica. A to su samo službene brojke, dakle slučajevi kada su ilegalni transporti otkriveni. Tamna brojka je zasigurno još daleko veća.


Hvatanje krijumčara u Berlinu / Screenshot Deutsche Welle


Hvatanje krijumčara u Berlinu / Screenshot Deutsche Welle



Prodaja životinja na eBayu


Njemačka nevladina organizacija za zaštitu životina “Četiri šape” je izračunala da se samo preko malih oglasa na eBayu godišnje proda 2,3 milijuna pasa. Većinom ilegalno. Zarada je oko 700 eura po psu. Godišnje se dakle tako zaradi 1,6 milijardi eura – i to samo preko eBaya!


A prema navodima jedne druge organizacije za zaštitu životinja, “EU Dog & Cat Alliance”, svakog dana širom Europske unije na desecima internetskih platformi se na prodaju nudi 400.000 pasa.


Prema statistikama Europola dileri droge u Europi godišnje zarađuju oko 24 milijarde eura. Jednostavna računica pokazuje da je profit pseće mafije vrlo sličan.


Prema navodima Njemačkog saveza za zaštitu životinja, većina ilegalno uvezenih pasa dolazi iz Rumunjske, a slijede Mađarska, Srbija i Bugarska. Poslovi se uglavnom obavljaju putem Interneta.


Zarađuju i na psima lutalicama


Uz ilegalnu prodaju rasnih pasa, koji se uglavnom u vrlo lošim uvijetima uzgajaju u ilegalnim leglima balkanskih zemalja, te se potom skupo i uz veliku dobit prodaju na Zapadu, u cijelom poslu pseće mafije je procvjetao još jedan bizaran posao.


U mnogim zemljama jugoistočne Europe su ulični psi lutalice svakodnevna pojava. Mnogi bivaju uhvaćeni i odvedeni u državna prihvatilišta za napuštene pse. Ukoliko ih od tamo neko vrijeme nitko ne uzme, njih je zakonski dozvoljeno ubijati.


U međuvremenu se međutim više lokalnih i međunarodnih organizacija za zaštitu životinja brinu za te pse. No kako loša sitiacija u kojoj ti psi žive kod mnogih ljudi izaziva suosjećanje i samilost, razvio se veliki posao s psima lutalicama: njih se ilegalno izvozi u zapadne zemlje Europe, kaže Lea Schmitz: “Često se pod plaštom zaštite životinja na njihov račun naprosto zarađuju veliki novci.”


I Stefanu Klippsteinu je to poznato: “Oni tvrde kako spašavaju pse lutalice i onda dobiju 60 – 70 takvih pasa besplatno iz prihvatilišta. Potom ih posreduju preko Facebooka novim vlasnicima, koji životinje uopće ni ne poznaju. I za to uzimaju tzv. naknadu. Neki su osnovali prave firme koje se bave samo transportom tih pasa u Njemačku.”


U načelu je to možda plemenita ideja, ali mnogima od tih “spasitelja” se uopće ne radi o zbrinjavanju životinja, već prije svega o tome da zarade novac. Ti navodni aktivisti za zaštitu životinja surađuju s posrednicima iz Istočne Europe, psi dolaze u Njemačku dobrim dijelom necijepljeni i bez ispravnih papira. To je i logično, jer kada bi se sve obavljalo po propisima, kada bi se pse cijepilo, kada bi im se pribavili svi potrebni papiri i kada bi im se usadili propisani mikročipovi, to bi koštalo stotine eura – i znatno bi smanjilo profit.


U cijelu su mrežu uključeni i korumpirani veterinari, koji izdaju lažne dokumente. Dog Trust, organizacija za zaštitu životinja iz Velike Britanije, je obimnim istraživanjima uspjela pokazati kako je trgovcima jednostavno da primjerice u Rumunjskoj od veterinara dobiju lažne dokumente za pse.


Spirala kriminala


Ono što u Njemačkoj pokušava Stefan Klippstein, to u Rumunjskoj radi Marius Chirca. Ovaj nekadašnji bankarski službenik je prije šest godina osnovao jedan prihvatni centar za pse. On prijavljuje slučajeve ilegalne trgovine policiji, bori se protiv krijumčara i pokušava promijeniti zakone. Chirca i Klippstein imaju još nešto zajedničko – u više navrata su ih pripadnici pseće mafije i fizički napali.


Krijumčari jednim jedinim transportom zarade deset tisuća i više eura, kaže Chirca za DW: “Recimo ti tzv. ‘spasitelji’ pišu budućim vlasnicima: Treba nam novac za transport’. I Nijemac, Talijan ili Englez plaćaju. Nekad se samo tako prikupi nekoliko tisuća eura. Pse se onda dovodi u prihvatilišta, gdje se traže vlasnici. A nakon toga slijedi plaćanje za cijepljenja, za isprave itd. Na kraju se za 30 – 40 pasa zaradi između 20.000 i 25.000 eura.”


“Frustrirajuće je”, kaže Klippstein, “da prodaja životinja putem Interneta još nije zabranjena.” I ne samo to – takva zabrana uopće nije na vidiku, mada je ilegalna trgovina psima već vrlo raširena. U Njemačkoj policija reagira samo na konkretne prijave, poput slučaja maltezera iz Berlina. Osim toga se svakog tjedna otkriju ilegalni transporti pasa na njemačkim autocestama – često slučajno.


Drugačija je praksa u Austriji ili Švicarskoj. Tamo je prodaja pasa putem Interneta od prošle godine zakonski zabranjena. No ni u Njemačkoj, a niti na europskoj razini zasada nisu u planu nikakve konkretne mjere za zaustavljanje ilegalne trgovine psima. I tako posao i dalje cvjeta, a pseća mafija zarađuje milijune.