Očekuje se pad vodostaja

Kosinjski Bakovac je zahvaljujući vojsci opet povezan cestom, iako samo preko šuma

Hina

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

U Kosinjskoj dolini, gdje je zbog poplava proglašeno izvanredno stanje, vojska je očistila snijeg sa šumskih putova i omogućila komunikaciju s Kosinjskim Bakovcem, a očekuje se stagnacija i pad vodostaja rijeke Like

 KOSINJ U Kosinjskoj dolini, gdje je zbog poplava proglašeno izvanredno stanje, vojska je očistila snijeg sa šumskih putova i omogućila komunikaciju s Kosinjskim Bakovcem, a očekuje se stagnacija i pad vodostaja rijeke Like.

Očekuje se stagnacija i pad vodostaja jer se zbog smrzavanja tla i oborina smanjuje dotok novih i prošlih oborina s Velebita, a aktivnosti svih sastavnica Civilne zaštite u Kosinju vrlo su žive, pomaže se stanovništvu da što bolje prebrodi i ovu poplavu, rekao je u ponedjeljak za Hinu načelnik Općine Perušića Ivan Turić i pohvalio sve službe.


Od pročelnika gospićke postaje HGSS-a Josipa Brozičevića, koji je sa spasiocima cijeli dan na terenu, doznaje se, primjerice, da je jedna starija gospođa zbog krvarenja čamcem hitno prevezena od Gornjeg Kosinja do ceste u Perušiću, gdje ju je preuzela hitna medicinska služba, a medicinsku su pomoć dobili i neki drugi Kosinjani.


I danas su se nekim mještanima žurno dizali kućanski uređaji, pokućstvo i stočna hrana, i to u kućama koje jučer nisu bile poplavljene, a danas je u njih prodrla voda. Riječ je o najmanje dvadeset kuća, što znači da ih je danas poplavljeno pedeset. Time se povećao i broj kuća u koje se dostavljaju strujni agregati, gorivo i razne druge potrepštine.




Brozičević je zadovoljan suradnjom vatrogasaca, Crvenoga križa, HGSS-a, DUZS-a, Interventne policije, HEP-a i komunalnih tvrtaka.


»Mogu reći da ovdje sustav civilne zaštite apsolutno funkcionira, sve operativne snage su na terenu, svi sa svojim resursima djeluju, i to prema prioritetima koje koordinira Stožer civilne zaštite Općine Perušića. Sve ide dobro, bez praznog hoda i nesporazuma, skladno«, rekao je Brozičević.


Noću će na terenu uz mještane Kosinjske doline ostati uglavnom policija. Većina službi će se povući, osim onih za hitne potrebe.