Tek prvi korak

Kongres odobrio prodaju “golih” izraelskih F-16 Hrvatskoj. Cijena je 135 milijuna dolara

Portal Novilist.hr

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Kongres, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio prodaju 'originalnih' zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara



RIJEKA Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F 16 Hrvatskoj, potvrdili Večernjem listu iz američkog State Departmenta.


Istekao je rok od 15 dana, u kojem su članovi Odbora za vanjsku politiku trebali iznijeti svoje zamjerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, no njih nije bilo.


Time je dobivena dozvola Kongresa da Izraelci mogu američke zrakoplove prodati Hrvatskoj i postupak se vratio u State Department. Ovo jest važan korak, ali još proces nije gotov.




Kongres, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio je prodaju ‘originalnih’ zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara.


Naime, istovremeno traju odvojeni pregovori SAD-a i Izraela oko izraelske opreme. Tek u slučaju dogovor dvije strane State Department dat će autorizaciju za prodaju.


Pregovori o tome još uvijek traju, a podsjetimo, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević višekratno su ponovili da ih zanima samo kupnja F-16 Barak s izraelskom opremom. U suprotnom, kažu, ništa od ovog posla.