Sigurna kupovina

Koliko kuhati jaja, kako znati jesu li svježa i koje su boje za jaja opasne?

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA



Tvrdo kuhana jaja potrebno je kuhati 12 minuta nakon vrenja, a kod ispuhivanja jaja prethodno ih treba očistiti kako bi se spriječila moguća zaraza, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede koje je uoči blagdana objavilo savjete za sigurnu blagdansku kupovinu.


Na svojim mrežnim stranicama ministarstvo je objavilo upute u kojima građane savjetuju o kupnji, odabiru i pripremi namirnica za blagdane.


»Na tržnicu idite ranije ujutro kako bi izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu, svježe meso stavite u zasebnu vrećicu, čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute«, navodi se u uputama.




Savjetuju i da se prilikom kupnje treba držati redoslijeda tako da prvo biraju namirnice koje nisu lako pokvarljive te da na kraju kupovine biraju one osjetljive. Također, pri kupovini jaja treba provjeriti jesu li čista i neoštećena, treba kupiti količinu hrane koju se može potrošiti u roku tjedan dana i treba provjeriti rok trajanja proizvoda.


Svježina jaja, savjetuju iz ministarstva, može se provjeriti tako da se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu, koji je to veći što je jaje starije.


U naputcima o tome kako kuhati i ukrašavati jaja navode da jaja treba kuhati 12 minuta od trenutka vrenja, a prije ukrašavanja jaja umjetnim bojama treba provjeriti njihovu deklaraciju.


Umjetna boja treba biti označena kao prehrambena boja


»Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao.


Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi«, savjetuju iz Ministarstva.


Navode i da su jaja bojana prirodnim bojama jednako sigurna za konzumaciju, kao i ona obojana prehrambenim bojama.


Obojana jaja, ako su pohranjena u hladnjaku, mogu se konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana, no ako obojana, neoguljena jaja, neoštećene ljuske stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana moraju se konzumirati u roku jednog do dva dana.


Kod ispuhivanja jaja treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa.


»Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe«, savjetuju iz ministarstva.


Nakon ispuhivanja jaja, sav pribor treba očistiti, kao i ispuhana jaja koja se prije ukrašavanja trebaju oprati mlakom vodom.