Vlada povećala tročarina

Koliko će poskupjeti kutija cigareta? Lalovac tvrdi: Ne više od 60 do 90 lipa

Hina

Ministar Lalovac kaže da će Hrvatska u godinama koje slijede morati dodatno povećati duhanske trošarine kako bi dostigla njihovu razinu u EU-u. Prema njegovim riječima, povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa



ZAGREB – Vlada je u četvrtak povećava trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode, te donijela odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb putem koncesije.


Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.


Vlada je danas povisila i trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a uredbom koju je prihvatila povećava se specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene.




Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna.


Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu (do sada 520 kuna) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu (do sada 450 kuna).


S takvim povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini povećali za oko 150 milijuna kuna, procjena je resornog ministarstva.


Ministar Lalovac kaže da će Hrvatska u godinama koje slijede morati dodatno povećati duhanske trošarine kako bi dostigla njihovu razinu u EU-u. Prema njegovim riječima, povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa.


Vlada povećanje trošarina tumači obvezama iz procedure prekomjernog manjka, a povećanje trošarina na cigarete i daljnjom prilagodbom tim trošarinama onima u Europskoj uniji.