24 obljetnica

Kod Kristalne kocke vedrine Bljesak obilježio cijeli državni vrh, Plenković u Okučanima bio jučer

Hina

Photo Ivica Galovic/PIXSELL

Photo Ivica Galovic/PIXSELL

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno



OKUČANI Dvadeset i četvrta obljetnica Vojno-redarstvene operacije (VRO) »Bljesak« u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je u srijedu svečanošću kod spomen-obilježja »Kristalne kocke vedrine« u Okučanima, gdje su počast poginulima odali njihovi suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade.


Operacija »Bljesak« počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.


U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.




Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. uslijedila je VRO »Oluja« kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.


Svi, samo Plenković ne


Na svečanosti obilježavanja obljetnice »Bljeska« u Okučanima sudjelovali su hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar– Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanik premijera i ministar obrane Damir Krstičević, ministri unutarnjih polova i hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved i drugi dužnosnici.


Središnja svečanost na kojoj su pročitana imena poginulih u Bljesku popraćena je glazbenim programom, a prošla je bez govora dužnosnika koji su na spomen– obilježje položili vijence, dok su na 51 kocku vedrine, koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene ruže.


Molitvu za hrvatske branitelje poginule i umrle od posljedica ranjavanja u operaciji Bljesak, te za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan, iskazujući im zahvalnost što su dali svoje živote za neovisnost i slobodu Hrvatske.


Svečanost obilježavanja počela je u osam sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U Spomen– parku hrvatskim vitezovima izveden je prikaz ceremonijalnih radnji Počasno– zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.


Za posjetitelje je do 16 sati organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta »Kadet« i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta »Dr. Franjo Tuđman« te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.


Premijer došao dan ranije


Premijer Plenković u Okučane je došao dan ranije. U okviru obilježavanja 24. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Bljesak, predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u Okučanima položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995. “Kristalnoj kocki vedrine”. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izvijestili su iz Vlade.



Plenković je izjavio da je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u oslobodilačkoj operaciji Bljesak, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život.