Zaoštrili reakcije

Koalicija sve labavija: HDZ preko Hrasta udara po Mostu, razmišlja se i o izvanrednim izborima

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je na sastanku Županijskog odbora stranke Zadarske županije, kako je izvijestio jedan od sudionika, da »Most lupa po DORH-u, regulatornim agencijama, Petrov diže kaznene prijave i sve to izaziva nepovjerenje javnosti prema institucijama«



ZAGREB Most i HDZ imali su vrlo tegobne odnose u vrijeme Oreškovićeve Vlade, koja nije niti pola godine izdržala u punom mandatu. Otkad je premijer postao Andrej Plenković, ti su se odnosi nešto poboljšali, ali daleko od toga da koalicijski partneri glatko funkcioniraju. Štoviše, kriza Agrokora i kampanja za lokalne izbore, u kojoj su HDZ i Most politički protivnici, toliko su zaoštrili relacije između dvije stranke da su u vodstvu HDZ-a čak počeli razmišljati o prijevremenim parlamentarnim izborima.


Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković bio je u srijedu u Poličniku na sastanku Županijskog odbora stranke Zadarske županije, na kojem su bili i njihovi kandidati za predstojeće lokalne izbore. »Jandroković se obratio prisutnima te ukratko pojasnio aktualno političko stanje na nacionalnoj razini, prezentirao odgovorne poteze i uspjehe Vlade«, navodi se u izvještaju o ovom skupu na službenoj interenetskoj stranici HDZ-a. Ali, iza te općenite rečenice krije se Jandrokovićevo vrlo zanimljivo izlaganje, tijekom kojeg se uglavnom referirao na poteškoće koje njegova stranka nailazi u suradnji s Mostom.


Oštro negodovanje 


Svoj je govor, ispričao nam je jedan sudionik sastanka, započeo opisom složenih međunarodnih okolnosti, navodeći pritom građanski rat u Siriji, politička previranja u Turskoj, Donalda Trumpa, Vladimira Putina i Brexit.




– Most, rekao je Jandroković, ne razumije globalnu situaciju u kojoj je ključno da hrvatska državna vlast bude stabilna. HDZ je državotvoran, ima iskustva u obnašanju vlasti i čuva državne institucije, a Most ga, upozorio je Jandroković, napada, ne shvaćajući još što je to država. Lupaju po Državnom odvjetništvu, regulatornim agencijama, Petrov diže kaznene prijave i sve to skupa izaziva nepovjerenje javnosti prema institucijama, tvrdio je. Koriste krizu Agrokora, koji smo mi spasili, da bi opet vadili iz prošlosti afere iz privatizacije i tobožnje Tuđmanove ideje o 200 bogatih obitelji – dobro je naš sugovornik zapamtio upečatljiv govor glavnog tajnika HDZ-a.


Jandroković je, kaže, negodovao i zato što Most, isticanjem nekolicine jakih kandidata na lokalnim izborima, posebno u Dalmatinsko-splitskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, »pokušava ući u biračko tijelo HDZ-a«.


– Jandroković je na kraju ocijenio da je koalicija s Mostom, unatoč svemu što je iznio, ipak još uvijek održiva. Međutim, to je sigurno glavno što je rekao, naglasio je da će se, ako Most prijeđe crtu, ići na prijevremene izbore za Sabor. U tom slučaju HDZ, otvoreno je kazao, neće i po treći put koalirati s Mostom, nego će se rješenje tražiti u suradnji sa strankama lijeve opcije – reproducirao nam je Jandrokovićevo obraćanje najvažnijim HDZ-ovcima Zadarske županije jedan od prisutnih. Prisjeća se i da je, primjerice, Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora, ustvrdio da bi, da Vlada nije osmislila lex Agrokor, došlo do toga da »ulica, kao u Makedoniji, rješava probleme«.