Kakvo ćemo zdravstvo imati?

KoHOM: Kujundžić odstupa od osnovnog teksta Prijedloga zakona o zdravstvenoj zašititi

Hina

Navode i liječnici primarne zaštite u svojim ordinacijama obrade preko sto pacijenata dnevno iako, po smjernicama, taj broj ne bi smio prelaziti četrdeset pacijenata zajedno s hitnim akutnim slučajevima a sve je više ambulanti bez liječnika. Situacija će biti još gora jer liječnici masovno napuštaju Hrvatsku i odlaze na rad u druge zemlje gdje imaju daleko bolje uvjete.



ZAGREB – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se u srijedu Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se tiče buduće organizacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ), jer on, prema onome što je ministar zdravstva Milan Kujundžić ovih dana javno iznio, odstupa od osnovnog teksta zakona o kojem je završila javna rasprava.


“Potpuno se odstupilo od osnovnog teksta i ideje zakona te je primarna zdravstvena zaštita prevarena i vuče se u propast, a obećanja ministra i premijera da će ukloniti diskriminacijske elemente su odbačena”, ističe se u priopćenju KoHOM-a.


Jedna od razlika je prijedlog da jedan dio liječnika PZZ kao i dosad ostane pri domovima zdravlja a ističe se kako se KoHOM zalaže za slobodu izbora, odnosno da svaki obiteljski liječnik može samostalno odlučiti hoće li ostati zaposlenik doma zdravlja ili će voditi ordinaciju u ugovornom odnosu s HZZO-om.




Protive se i prijedlogu po kojem će o tome tko će naslijediti liječnika u ordinaciji odlučuju predstavnici lokalnih vlasti, odnosno političari. “Smatramo da to otvara vrata nepotizmu i korupciji, te da je veliki korak unatrag. Na žalost, domovi zdravlja su i do sada funkcionirali kao visoko profitne tvrtke, koje su profit od rada liječnika i sestara trošile van zdravstva, a sve pod upravom lokalnih političara i županija. Novim prijedlozima stanje će se još više pogoršati”.


KoHOM ističe da se liječnici obiteljske medicine ne zalažu za “nasljeđivanje ordinacija”, kako im se nekorektno imputira već za najbolji model za pacijente po kojem se dobro uhodanu skrb za bolesnika mentoriranjem, pomažući mu da postane profesionalac, prenosi na drugog liječnika.


“Dosadašnji model, u kojem se doktori silom zadržavaju u domovima zdravlja, u kojem ravnatelji domova zdravlja opravdavaju postojanje domova zdravlja organizacijom zdravstvene zaštite tamo gdje nitko neće raditi, a te ambulante sve više zjape prazne i domovi zdravlja ne uspijevaju organizirati zdravstvenu zaštitu, u kojem lokalni političari kroje zdravstvenu politiku, očito nije dobar jer je stanje na terenu sve lošije i lošije, a zdravstvena skrb pacijentima sve nedostupnija”.


Pitaju stoga ministra i tvorce zakona očekuju li da će liječnici obiteljske medicine zapošljavati mlade kolege, financirati im specijalizaciju, a onda će neki lokalni političar takvog čovjeka odbiti i zaposliti nekog po svom nahođenju?! “Javno pitamo ministra zašto podilazi lokalnim političarima i ravnateljima domova zdravlja kad su svojim dosadašnjim radom pokazali da ne uspijevaju niti zadržati prijašnju razinu zdravstvene zaštite stanovništva, a kamoli je unaprijediti”.


Navode i liječnici primarne zaštite u svojim ordinacijama obrade preko sto pacijenata dnevno iako, po smjernicama, taj broj ne bi smio prelaziti četrdeset pacijenata zajedno s hitnim akutnim slučajevima a sve je više ambulanti bez liječnika. Situacija će biti još gora jer liječnici masovno napuštaju Hrvatsku i odlaze na rad u druge zemlje gdje imaju daleko bolje uvjete.


Apeliraju na ministra da prijedlogom zakona ne otežavaju situaciju jer će se u protivnom obiteljski liječnici, u zaštiti pacijenata od liječničke greške, ali i cijele medicinske struke biti će prisiljeni držati se preporučenih smjernica i izdvojiti dvadeset minuta po pacijentu što će značiti da dnevno neće moći obraditi više od četrdeset pacijenata.


“Ne ponudite li kvalitetnije uvjete rada liječnicima obiteljske medicine kojima je novi zakon kojeg čekamo godinama, davao nadu da će se konačno nešto promijeniti na bolje, bit ćete odgovorni za krah primarne zdravstvene zaštite, nositelja svakog kvalitetnog i civiliziranog zdravstvenog sustava”, poručili su iz KoHOM-a.