Oprezno na j***drome! Stiže novi zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

Klijentima prostitutki kazna i do 10 tisuća kuna, a za seks na javnom mjestu čak pet tisuća kuna

Jagoda Marić

Dosad su na prekršajnom sudu završavale uglavnom prostituke, no ako zakon prođe na današnjoj sjednici Vlade kažnjavat će se i korisnici 



ZAGREB  - Vlada Zorana Milanovića  odlučila je ubuduće prekršajno  kažnjavati i korisnike usluga prostitucije, jednako kao i osobe koje te usluge pružaju.  


Trenutno je u Hrvatskoj, osim za prostituciju koja se kazneno goni, ako je, primjerice riječ, o organiziranoj, prisilnoj ili maloljetničkoj, prekršajni zakon teretio samo one koji pružaju usluge, dok su se korisnici izvlačili nekažnjeno. Prema novom prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jednaka kazna sada prijeti i  onima koji pružaju ili koriste seksualne usluge za novca. Ako zakon prođe na današnjoj  sjednici Vlade i ako  ga potvrdi Sabor i korisnici i pružatelji  seksualnih usluga  ubuduće će se kažnjavati novčanom kaznom od četiri do deset tisuća kuna. Dosad su na prekršajnom sudu završavale uglavnom prostitutke ili u manjem broju njihove muške kolege, dok su klijenti bili samo svjedoci.



– omalovažavanje ili vrijeđanje policajca – do 15 tisuća kuna, zatvor do 60 dana– seks na javnom mjestu – od tri do pet tisuća kuna – vršenje nužde na javnim mjestima – od 500 do 2.000 kuna– vrijeđanje lokalnih tijela ili službenika – od tri do pet tisuća kuna, zatvor do 30 dana– prosjačenje – od tisuću do tri tisuće kuna– pokazivanje spolnih organa u javnosti – od dvije do četiri tisuće kuna, zatvor od 20 dana




Predlagatelj zakona  Ministarstvu unutarnjih poslova vjeruje da će se tako preventivno djelovati na smanjenje prostitucije koja u Hrvatskoj i dalje ostaje ilegalna djelatnost. Kazne su u odnosu na one iz 1994. godine, kad su određene u njemačkim markama i vrijede i danas  drastično povećane. Prema trenutnim odredbama građanke i građani koji pružaju seksualne usluge kažnjavani su novčanom kaznom od 50 do 200 maraka, odnosno od 200 do najviše 800 kuna. Sada je najniža kazna povećana čak 20 puta dok je najviša kazna veća 12,5 puta. Uz  to udvostručena je i kazna zatvora, sa 30 na 60 dana i ona sada prijeti i prostitutkama, bilo muškim bilo ženskim, ali i korisnicima usluga. 


Odzvonilo golaćima


Kazne prijete i onima koji  stignu samo do toga da na javnom mjestu nude ili traže seksualne usluge za novac. Građanke i građani uhvaćeni u takvom prekršaju kaznit će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. 


Novčane kazne od tri do pet tisuća kuna prijete za seks na javnom mjestu ako on i nije kupljen, nego se primjerice u parku ili na plaži »zaigra« zaljubljeni par. Novi zakon predlaže da se onaj »tko na javnom mjestu spolno opći s osobom starijom od 15 godina ili na drugi način zadovoljava svoju ili tuđu pohotu pred takvom osobom« kazni novčanom kaznom  od tri do pet tisuća kuna ili kaznom zatvora do 30 dana. 


Nova Vlada  nije se rigoroznijim kaznama obrušila samo na  prostituciju nego i na ostale prekršaje  protiv javnog reda i mira. Najveće kazne  za prekršaje dosad su bile do 350 maraka, odnosno oko 1.400 kuna,  a sada su u rasponu od 500 kuna do 15 tisuća kuna. 


Odzvonilo je i golaćima na javnom mjestu jer će oni koji  se u javnosti pojave goli ili pokazuju spolne organe za to ubuduće plaćati kazne  od dvije do četiri tisuće kuna, a moguće je i da im sud odreže kaznu zatvora od 20 dana.    


Dvostruko za grupu


Kazna od 500 do 2.000 kuna prijeti onima koji  vrše nuždu na mjestima koja za to nisu predviđena, a najveću kaznu sudovi će izricati građanima koji omalovažavaju ili vrijeđaju državna tijela, odnosno službene osobe tih tijela u vrijeme kada oni obavljaju svoj posao. Tako bi primjerice za omalovažavanje ili vrijeđanje policajca sud mogao izreći kaznu od sedam do 15 tisuća kuna ili zatvorsku kaznu do 60 dana. 


Vrijeđanje lokalnih tijela ili službenika nešto je jeftinije i  za to će se plaćati  od tri do pet tisuća kuna, a prijeti i zatvorska kazna do 30 dana.


Kazna za udaranje ili tjelesni napad na drugu osobu na javnom mjestu manja je primjerice od one za prostituciju i previđa se u rasponu od tri do šest tisuća kuna. Nasilnicima prijeti i manja kazna zatvora nego prostitutkama i njihovim klijentima jer će oni u zatvor do najviše 40 dana. No, ako se takvo djelo tjelesnog napada počini u grupi, odnosno ako ga počini troje ili više ljudi zajedno, ili ako je napadač maskiran prijeti mu dvostruka kazna.


Znatno su povećane i kazne za prosjačenje pa će tako  država prosjake kažnjavati  novčanom kaznom od tisuću do tri tisuće kuna (dosad od 200 do 800 kuna), ali je zatvorska kazna za takvo ponašanje smanjena sa 30 na 20 dana. Organizatorima prosjačenja prijeti kazna od pet do deset tisuća kuna.