Linić protiv Šote

Kleveta 40, a uvreda 30 dnevnih iznosa: Šota mora platiti 8.666 kuna jer je naštetila Linićevu ugledu i časti

Fiore Vežnaver

foto: arhiv NL

foto: arhiv NL

Sutkinja Čargonja izrekla je Šoti za svaku klevetu kaznu od po 40 dnevnih iznosa, a za uvredu 30, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 100 dnevnih iznosa, što predstavlja ukupno 8.666 kuna.



RIJEKA – Slavica Šota, vodeća aktivistica riječkog Pokreta otpora i  poduzetnica, svojim izjavama oklevetala je i uvrijedila Slavka Linića,   bivšeg ministra financija u vladi Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade u mandatu Ivice Račana, pa se osuđuje na novčanu kaznu u iznosu od 8.666 kuna. Bit je to presude koju je jučer poslijepodne, nakon okončane glavne rasprave, objavila sutkinja Općinskog suda u Rijeci Tatjana Čargonja, oglasivši Slavicu Šota krivom za tri kaznena djela, dvije klevete i uvredu.


Sutkinja Čargonja izrekla je Šoti za svaku klevetu kaznu od po 40 dnevnih iznosa, a za uvredu 30, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 100 dnevnih iznosa, što predstavlja ukupno 8.666 kuna. Postane li presuda pravomoćna, Šota je – osim novčane kazne, jedinu sankciju koju naš zakon predviđa za ove delikte – dužna namiriti i troškove postupka u paušalnom iznosu od 1.600 kuna, a morat će nadoknaditi i izdatke tužitelja i troškove angažiranja njegovog odvjetnika.


Granice prihvatljivog


Objavom presude okončano je tako suđenje u kaznenom postupku kojeg je, temeljem dviju tužbi, protiv Šote pokrenuo Slavko Linić. Linić tvrdi da je Šota, s nakanom da mu naškodi časti i ugledu, prvu klevetu iznijela 17. rujna 2014. godine prilikom javnog istupa na Korzu, kada je izjavila kako »postoji dokumentacija da je Linić vrh kriminalne organizacije«. Druga klevetnička i uvredljiva izjava, smatra Linić, potječu sa sudske rasprave u Rijeci od 17. prosinca 2014. godine, kada je Šota saslušana kao svjedok u parničnom postupku kojeg je Linić vodio protiv Index portala. Tada je izjavila da »u medijskim istupima koristi iste riječi za Linića, Don Linić«. Na pitanje zašto ga tako naziva, odgovorila je da je on »vođa korupcije«.




Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Čargonja je napomenula da sud drži kako se ne može govoriti o političkim i aktivističkim istupima u kojima je Šota nastupala u ime udruge, o slobodi izražavanja u granicama prihvatljivog, kako je to smatrala obrana, pa je treba ekskulpirati.


– Sama okolnost da na javnom skupu netko iznosi nešto o djelovanju javne osobe ne podrazumijeva i neograničeno pravo da iznosi izjave koje škode ugledu i časti – napomenula je sutkinja, ističući da Ustav jamči svakome pravo na čast, ugled i dostojanstvo.


– Javne osobe podložne su kritici, ali sud smatra da treba postojati određena mjera, način izražavanja mora imati granicu. Kritiziranje ne smije preći u omalovažavanje kojima se nekome narušava čast i  ugled, pogotovo u situaciju kada sporne izjave nemaju podlogu, podvukla je sutkinja Čargonja, dodajući kako se  pokazalo da ne postoji ni optužnica ni ikakav drugi kazneni postupak protiv Linića, temeljem kojeg bi mogli govoriti o njegovoj kaznenoj aktivnosti.


Sud je zauzeo stav da mnogobrojni novinski članci u kojima se spominjao Linić i njegovi postupci Šoti ne daju za pravo za iznošenje spornih izjava. Šota je svoje tvrdnje temeljila isključivo na medijskim člancima i osobama s kojima je dolazila u kontakt, prvenstveno ljudima iz Pokreta otpora, i bila je svjesna da njene izjave nemaju potporu u relevantnoj dokumentaciji, zaključak je suda, kojem Šota nije priložila ni jedan dokument na kojima je temeljila svoje izjave.


– Sud smatra da je Slavica Šota bila svjesna neosnovanosti tvrdnji koje je iznijela te da je kod nje postojala namjera da naškodi časti i ugledu tužitelja, ustvrdila je sutkinja Čargonja. Ocijenila je nedvojbenim da je Šota omalovažavala Linića, njegov ugled i čast, izrazom »Don Linić«, bez obzira na to što je to rekla na sudskoj parnici.


– Sloboda govora i izražavanja mišljenja ne može biti neograničena – istaknula je sutkinja.


Šota planula


– Ako je netko javna osoba, ne znači da je dužan trpiti vrijeđanje, ugrožavanje njegovog dostojanstva– kazala je sutkinja, ocijenivši utemeljenom Linićevu tužbu. Prilikom odmjeravanja kazne Šoti, sutkinja je olakotnom okolnošću ocijenila njezinu dosadašnju neosuđivanost, dok je otegotnim okarakterizirana činjenica da je oglašena krivom za tri kaznena djela, što ukazuje na određenu upornost u deliktima.


Dotad suzdržana Slavica Šota, koja je relativno mirno saslušala obrazloženje presude, planula je nakon što je sutkinja okončala svoj govor.


– Bilo je za očekivati… Čestitam vam! Sram vas bilo – obratila se Šota sutkinji dok je izlazila iz sudnice.


Presuda je objavljena nakon jučerašnje rasprave koja je praktički počela prijedlogom obrane da se kao svjedok sasluša bivši premijer Zoran Milanović, najprije na okolnost da je svojedobno za Linića iznio klevetničku izjavu, a on ga ipak nije tužio, pa na okolnost zašto je Linić izgubio fotelju ministra i istupio iz stranke, ali je sutkinja to odbila.


Šotin branitelj, odvjetnik Goran Marjanović, jučer je u sudnici ponovio da se u ovom postupku ne dokazuje je li Linić počinio koje kazneno djelo ili ne, da je to posao DORH-a, već da je »u kontekstu njegove ličnosti« i u medijima stvorena klima da je umiješan u sumnjive radnje, što je bio temelj za političku debatu i aktivizam Slavice Šote, pa se radi o slobodi izražavanja i treba je osloboditi optužbe. Slavica Šota rekla je jučer da je besmisleno da išta dodaje u svoju obranu, jer sud odbija praktički sve njene dokaze.


– Teško je iznositi obranu na sudu koji ne prihvaća ništa – rekla je riječka aktivistica.


Odvjetnik Slavice Šota u svojim je završnim riječima istaknuo da javne osobe moraju imati manju zaštitu privatnosti, jer je to cijena njihovog eksponiranja.


– Slavica Šota u svom političkom istupanju nije prešla granicu slobode izražavanja – podvukao je Goran Marjanović.


– Smatram da Hrvatska još nije uređena država, jer ne bismo onda na ulici morali iznositi istinu – naglasila je u svojoj završnoj besjedi Šota, dodajući da će s ostalima iz Pokreta otpora nastaviti borbu protiv korupcije.


– Ja mogu uzdignute glave proći Korzom, bez straha da će netko za mnom vikati: »Lopove!« – zaključila je Šota.