Zhongya nekretnine

Kinezi kupili Političku školu u Kumrovcu: Dali su 14 milijuna i s njom imaju velike planove

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Pristigla je samo jedna ponuda koju je dala tvrtka Zhongya Nekretnine, u iznosu od 14.095.400 kuna te je ponuda prihvaćena



U Ministarstvu državne imovine u utorak je održano otvaranje ponuda za kupnju nekretnine bivše Političke škole u Kumrovcu. Pristigla je samo jedna ponuda koju je dala tvrtka Zhongya Nekretnine, u iznosu od 14.095.400 kuna te je ponuda prihvaćena.


Kupljena bivša Politička škola u Kumrovcu ukupne je površine 26.285 m2, od čega je dvorište površine 20.384 m2 i poslovna zgrada površine 5.901 m2),„Hotel Zagorje“ je ukupne građevinske bruto površine 11.310,00 m2 raspoređene na četiri etaže i bruto volumena 34.464,20 m2. 


Suvlasnica tvrtke koja je kupila Političku školu je kineska poduzetnica i predsjednica velike kompanije iz Pekinga, Jiang Yu. Gospođa Yu nedavno je boravila u Hrvatskoj – tom prilikom posjetila je Kumrovec i razgledala je Političku školu, a ujedno je bila i na prijemu kod župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Tom prilikom prezentirani su joj  strateški projekti Županije te mogućnosti za ulaganje na području županije.




Jiang Yu u Krapinsko-zagorskoj žuapniji


Jiang Yu u Krapinsko-zagorskoj žuapniji



„Drago nam je što je kumrovečki „mrtvi kapital“, bivša Politička škola konačno pronašao nove vlasnike, odnosno što se naš trud u privlačenju investicija na područje Krapinsko-zagorske županije konačno počeo isplaćivati. Želio bih istaknuti da sam 2016. godine predvodio delegaciju gospodarstvenika i političara koja je u Kini sudjelovala na 3. Susretu lidera jugoistočne Europe i Kine, održanom u gradu Tangshanu u pokrajini Hebei.


Tema Susreta bila je “Nove prilike, nove sfere, novi prostor“, a cilj susreta bio je jačanje prijateljskih odnosa i suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja jugoistočne Europe na polju proizvodnje, znanosti, obrazovanja i kulture. Tom prilikom predstavili smo upravo projekt Političke škole, a sa mnom  je bio i tadašnji zamjenik načelnika Općine Kumrovec Želimir Vlaisavljević”, rekao je Željko Kolar.


Kineski ulagači u Krapinsko-zagorskoj županiji


Kineski ulagači u Krapinsko-zagorskoj županiji



“Sukladno razgovoru s Jiang Yu prilikom njenog nedavnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji te najavama nje  i direktora Zhongya nekretnina Maria Rendulića, koji je i predsjednik Predsjedništva Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), očekujemo da će vrlo doći do samog raspisivanja natječaja za idejno rješenje te da će otpočeti realizacija investicije u kongresni turizam na području općine Kumrovec. Vjerujemo da je ovo samo početak stranih ulaganja u Kumrovec”, rekao je Kolar.


“Mi kao Županija spremni smo dati maksimalnu podršku, kako ovom investitoru, tako i svim novim investitorima koji će ulagati na području Krapinsko – zagorske županije. Naravno, Krapinsko – zagorska županija stoji i Općini Kumrovec na raspolaganju. Ujedno bih želio zahvaliti i Ministarstvu državne imovine, koje je raspisalo natječaj te načelniku Općine Kumrovec Robertu Šplajtu, koji je također bio aktivan u pronalaženju investitora“, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.