Nova zavrzlama

Kinezi grade svoje, a Hrvati? Ovo što je sad poništeno HC-u oko Pelješkog mosta zateklo je sve

Hina

Foto Mario Matana

Foto Mario Matana

Žalbu Strabaga koji osporava zakonitost pregleda i ocjene ponuda te osporava valjanost ponude J&V Avaxa, Dkom je ocijenio osnovanom, pa poništio odluku HC-a o odabiru izvođača



ZAGREB Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) u petak je donijela rješenje o poništavanju odluke Hrvatskih cesta o odabiru J&P Avaxa za izvođača radova za izgradnju dionice Duboka-Sparagovići te naložila državnoj cestarskoj tvrtki da u roku od osam dana nadoknadi troškove žalbenog postupka zajednici ponuditelja na čelu sa Strabagom od 100 tisuća kuna.


Podsjetimo, Hrvatske ceste su 9. ožujka 2018. objavile poziv za nadmetanje za izgradnju te dionice, a 28. veljače ove godine donijele odluku da pristupnu cestu mostu Pelješac – dionicu Duboka – Sparagovići/Zaradeže, gradi grčka kompanija J&P Avax.


Postupak javne nabave trajao je duže od očekivanog, zbog složenosti samog postupka te opsega i kompleksnosti dostavljene dokumentacije u postupku pregleda i ocjene ponuda. U postupku javne nabave pristiglo je sedam ponuda, od kojih su četiri ocijenjene kao valjane dok je ekonomski najpovoljnijom ponudom ocijenjena ona J&P Avaxa.




Predviđeni rok za izvođenje radova bio je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, a cijena odabrane ponude J&P Avaxa iznosi 464,9 milijuna kuna bez PDV-a.


Osim spomenute grčke kompanije, ponudu je dao i Integral inženjering iz Bosne i Hercegovine, koji je za taj posao tražio 321,2 milijuna kuna no odbijen je, jer su u Hrvatskim cestama ocijenili da je ponuda nepravilna zbog neuobičajeno niske cijene.


Udruga GP Krk i Euro-asfalt poslali su ponudu na 444,3 milijuna kuna, Aktor je tražio 464,6 milijuna kuna, hrvatska podružnica francuskog Colasa 521,9 milijuna kuna, austrijski Strabag 478,3 milijuna kuna, dok je izvođač radova na Pelješkom mostu China Road and Bridge Corporation za tu dionicu tražio 647,8 milijuna kuna.


Dionica na kojoj će se graditi pristupne ceste dugačka je 12 kilometara. Referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova je 31. siječnja 2022. godine. Isti se odnosi na rok završetka radova na sve četiri faze opsežnog projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.


No, austrijski Strabag i grčki Aktor sredinom ožujka žalili su se Dkomu na odluku o odabiru izvođača radova za gradnju pristupne ceste mostu Pelješac, dionice Duboka – Sparagovići/Zaradeže. Dkom je početkom travnja odbacio žalbu tvrtke Aktor zbog premalo uplaćenog novca za pokretanje žalbenog postupka.


Žalbu Strabaga, pak, u kojem austrijska tvrtka osporava zakonitost pregleda i ocjene ponuda te osporava valjanost ponude J&V Avaxa, Dkom je ocijenio osnovanom.


U žalbi je Strabag, između ostalog, naveo da J&V Avax u obrascu ESPD tvrdi da ne postoji razlog za isključenje ponuditelja vezan uz profesionalni razlog, sukladno Direktivi 2014/24EU, a da je iz medija javno poznat podatak da se nad odabranim ponuditeljem provodio postupak radi utvrđenja zabranjenih horizontalnih sporazuma-kartela, »što je naručitelju koji se bavi poslovima izgradnje svakako moralo biti poznato, pri čemu je naručitelj trebao tražiti pojašnjenje navedene okolnosti i utvrditi je li odabrani ponuditelj poduzeo mjere samokorigiranja«.


Uzimajući u obzir sadržaj dokaznog materijala Strabaga u žalbenom postupku, iz kojeg proizlazi da su odabrani ponuditelj Avax i četvrti rangirani ponuditelj Aktor sudjelovali u nedozvoljenim kartelima u razdoblju od 2005. do 2012. te su im za to izrečene novčane kazne, Dkom je ocijenio da se prigovor Strabaga da naručitelj nije u potpunosti utvrdio činjenično stanje ne može otkloniti te je stoga taj žalbeni navod ocijenio osnovanim.


Kako je žalba osnovana, Dkom je ocijenio da je osnovan i zahtjev Strabaga za naknadom troškova žalbenog postupka od 100.000 kuna.