Ne miče se s mjesta

Kinezi grade, Hrvate zatrpali žalbama: Dobit ćemo Pelješki most, ali tko će mu moći prići?

Portal Novilist.hr

Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto Grgo Jelavic/PIXSELL



Kineski graditelji zgotovili su već četvrtinu svog potrebnog posla na izgradnji velebnog Pelješkog mosta, a na hrvatskoj strani još uvijek se nastavlja saga oko natječaja za pristupne ceste.


Austrijska tvrtka Strabag podnijela je žalbu kojom želi osporiti izbor grčke tvrtke. Navodno je sporna referenca za jednog građevinskog stručnjaka, no dok postupak traje – ne žele se izjasniti, javlja N1.


Jasno je jedino da se ništa ne miče s mjesta. Svi se pozivaju na kompleksnost procesa. I problematičan Zakon o javnoj nabavi.




– Od stupanja novog zakona na snagu mi imamo silnih poteškoća i kontinuirano upozoravamo i zakonodavca i nadležne institucije o problemima koji nam se pojavljuju i mogućim rješenjima, pa evo nadamo se da će u jednom trenutku netko imati sluha, izjavila je za N1 Marica Cikoja Ratkovski iz Hrvatskih cesta.


No, ne izostaje činjenica da bi svaki naručitelj trebao biti spreman na žalbe ponuditelja koji na to imaju zakonsko pravo, tvrde stručnjaci.


“Po mojoj procjeni naručitelj nije dobro proveo realnu nabavu, odnosno nije je proveo na vrijeme”, kaže Tatjana Hujić, stručnjakinja za javnu nabavu.


– Svatko ima pravo reći svoje mišljenje. Vi se ne možete pripremiti na činjenicu da su naša nadmetanja sva međunarodna, dobivamo i veliki broj ponuda, dostavljaju ponuditelji ne samo iz zemalja članica nego i iz trećih zemalja, odgovara Marica Cikoja Ratkovski.


Kinezi će tako, čini se, 80.000 tona čelika pretvoriti u Pelješki most prije nego prođe ijedna ponuda javne nabave, javlja N1.