Na jedan dan

Kako je Sanader uopće postao pukovnik HV-a? I to mu je utjecalo na smanjenje kazne

P. N.

Čin pričuvnog pukovnika dodijelio mu je predsjednik Tuđman 1996. godine, za Dan državnosti, kad i drugim "zaslužnim" političarima



RIJEKA Osuđeni bivši premijer Ivo Sanader više je puta poručivao da je uvrijeđen optužbama za ratno profiterstvo, jer je on pukovnik HV-a i borio se u Domovinskom ratu. Činjenica da je bio branitelj, bila je jedna od olakotnih okolnosti pri određivanju kazne za ratno profiterstvo, uz to što je oženjeni otac dvoje djece.


No, kako je i zbog čega Sanader zaslužio ovaj pričuvni čin?


Čin pričuvnog pukovnika dodijelio mu je predsjednik Tuđman 1996. godine, za Dan državnosti. Dobio je počasni čin, kad je predsjednik to dodjeljivao zaslužnim političarima, ovisno o tome koje su funkcije tad obnašali. Neki su dobili generalski, a neki pukovnički čin, poput Sanadera. Tada su činove dobili Manolić, Gregorić, Mesić, Šeks i drugi.


Pašalić odbio čin




Bivši Tuđmanov savjetnik za unutarnju politiku Ivić Pašalić svojedobno se za Večernji list prisjetio dodjele počasnih činova.


– Počasni činovi dijeljeni su poslije Oluje, prvom pravom prigodom, mislim da je to bilo u povodu Dana državnosti 30. svibnja 1996. Ja sam odbio počasni čin jer mi se to učinilo neprimjerenim – izjavio je Pašalić.


Photo Igor Kralj Pixsell


Photo Igor Kralj Pixsell



Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, sjeća se kad je Sanader dobio počasni čin pukovnika.


– Sanader je dobio čin pukovnika HV-a u onoj velikoj skupini koja je imenovana nakon Oluje. Koliko je meni poznato, on je nešto malo sudjelovao u pregovorima o zarobljenicima 1991. U toj skupini imenovanih bili su i Budiša, koji ima čin bojnika, te Šeks, koji ima čina generala. Mislim da je imenovan čak i Račan. Ministarstvo vanjskih poslova s tim nema nikakve veze, ispričao je Mate Granić za Večernji list.


No, je li Sanader uopće sudjelovao u obrani Hrvatske?


U odori na jedan dan


Čini se da je u odori bio samo jedan dan, 3. prosinca 1991. godine u Stobreču, prilikom potrojavanja pripadnika “Art garde”. Pravi je naziv postrojbe Zbor hrvatskih umjetnika Split (ZHUM) i bila je formirana pri splitskoj operativnoj zoni. Pripadnici postrojbe ZHUM, osnovane nekoliko dana prije prisege, pred Lukom Džankom prisegnuli su 3. prosinca 1991. na teniskom igralištu u Stobreču.


Foto Nenad Reberšak


Foto Nenad Reberšak



Rade Perković, zapovjednik ZHUM-a Split, prisjeća se: “Bila je to postrojba umjetnika, ne samo glumaca nego i drugih koji su tijekom rata obilazili prve crte bojišnice. Sanader je, koliko se sjećam, bio samo na postrojavanju. On je bio intendant HNK Split pa nije imao vremena. Dao je doprinos činjenicom da je dopustio stvaranje “Art garde”. U postrojbi je bilo više od 40 članova, a nas 10-12 stalno smo obilazili položaje na prvoj crti bojišnice. Bili smo samostalna bojna, a postrojba je bila aktivna cijeli rat – prisjeća se Rade Perković.


Igor Gudić, zadužen za “logistiku” i vođenje evidencije u postrojbi, najbolje je upoznat sa stanjem u ZHUM-u i doprinosom pojedinaca.


– Sanader se pojavio samo na postrojavanju za prisegu. Njega i Miroslava Brkića, splitskog tajkuna, na buri smo čekali dva sata – kaže Gudić.


MORH pojma nema


Slikar Antun Mateš jako je bio iznenađen Sanaderovom porukom.


Foto Reuters


Foto Reuters



– Njegova je izjava uvreda domovini i svim ljudima koji su se stvarno borili. Ako je on nešto branio, onda je branio svoj džep. Na desetoj obljetnici naše postrojbe, 2001. u Gavelli, bio je i Ivo Sanader. Članovi postrojbe su časni ljudi. Nismo mi bili djelatna vojska niti smo dobivali činove, izjavio je slikar Antun Mateš.


Zanimljivo je da u MORH-u uopće nemaju evidenciju o pukovniku Ivi Sanaderu. Na upit Večernjeg lista kojoj je postrojbi Sanader pripadao, kad se uključio u rat, koliko je vremena u njemu proveo, kako je tekao njegov ratni put, ima li spomenicu ili neko odlikovanje te kad je dobio čin pukovnika – MORH-ova služba za informiranje 2011. godine je odgovorila: “Vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da u evidenciji personalne službe Ministarstva obrane nema tog imena i prezimena”.