Ovo nisu radili ni Jugoslaveni

Kad se pokoškaju HDZ-ovci leti perje: Andrija Mikulić vrijeđao sina Tuđmanovog bliskog suradnika

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Vrijeđaš mog pokojnog oca na način na koji su ga blatili Jugoslaveni. Ispričaj mi se, zatražio je Milas. "Neću, imam pravo na vlastito mišljenje", odbio je Mikulić



ZAGREB – Dan nakon izbora za Europski parlament, sastalo se Predsjedništvo HDZ-a i bilo je tijekom rasprave o rezultatu koji je stranka zabilježila određenih disonantnih tona, ali bio je to u osnovu pristojan razgovor.


Nije tako, međutim, bilo u četvrtak na sjednici proširenog Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, koje moralo ispunuti zadaću analize izbornih rezultata, što ju je vodstvo stranke dalo svim županijskim organizacijama. Bilo je traženja ostavki, zbog velikog nedjeljnog podbačaja HDZ-a u Zagrebu, pa čak i teških osobnih uvreda.


Najviše je bure, neslužbeno doznajemo, izazvao istup Zvonimira Milasa, predsjednika HDZ-ovog područnog odbora Trešnjevka sjever, sina pokojnog veterana stranke Ivana Milasa. Na početku sjednice, na kojoj je bilo tridesetak ljudi, Mikulić je prezentirao avoju analizu rezultata, u kojoj je usporedio broj glasova HDZ-ove, ali nekih drugih, posebno desnih, lista na europskim izborima 2014. i 2019. u Zagreb, kao i u svakom od 17 područnih odbora. Iz tih je podataka jasno da je HDZ prošao puno lošije nego prije pet godina i da su mu liste na kojima su bili Ruža Tomašić, Bruna Esih i Marijana Petir uzele ozbiljan dio glasova.


Izborni debakl




Mikulić je, doznajemo, ustvrdio da se u datim okolnostima, s obzirom da zagrebačka organizacija HDZ-a nije imala odriješene ruke u kampanji, nije mogao ostvariti bolji rezultat od 13,63 posto. Ukratko, Mikulić je skinuo odgovornost sa sebe. Predsjednik područnog odbora Trnje Vedran Mihelčić izravno je prozvao vodstvo HDZ-a na čelu s Plenkovićem kao krivce za izborni debakl.


Milas je, međutim, došao do zaključka da odgovornost leži na Predsjedništvu HDZ-a u Zagrebu i da bi Mikulić i svi njegovi suradnici zato trebali podnijeti ostavke. Za Milasa je presudna bila činjenica da je u ostatku Hrvatske HDZ dobio 50 posto glasova više nego Hrvatski suverenisti, Neovisni za Hrvatsku i Marijana Petir zajedno, dok je u Zagrebu obratno, za te je tri liste glasovalo 50 posto više birača nego za HDZ. Nastavila se živa rasprava, a u jednom se trenutku Mikulić okrenuo prema Milasu.


– Milas, kila mozga dvije marke. Pokazat ću ti ja što je statistička analiza, kazao je glavni državni rezultat. Bila je to Mikulićeva aluzija na riječi Ivana Milasa u Saboru u studenom 1995. Nije on tom prilikom tvrdio da ljudski mozak tako malo vrijedi, ali upamćeno je upravo tako.


– Vrijeđaš mog pokojnog oca na način na koji su ga blatili Jugoslaveni. Ispričaj mi se, zatražio je Milas ispriku predsjednika zagrebačkog HDZ-a.


– Neću, imam pravo na vlastito mišljenje, odbio je Mikulić.


Bila je to, ističu naši sugovornici iz HDZ-a, vrlo ružna situacija. Ivan Milas je devedesetih godina spadao u krug najbližih suradnika Franje Tuđmana, ali u četvrtak se Mikulić rugao na račun njega i njegovog sina.


Međutim, Milas nije bio usamljen u zahtjevu za ostavku Predsjedništva. Za Mikulića je najopasnije što je rekao Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a, koji je na čelu HDZ-a Novi Zagreb.


Potpuna podjela


– Predsjedništvo zagrebačke organizacije je opstruiralo HDZ na ovim izborima, glasila je Barbarićeva optužba. On je navodno jako blizak Plenkoviću i Vlada ga je u prosincu 2017. imenovala za predsjednika uprave HEP-a. Terminom opstrukcija upravo Plenković, doznajemo, opisuje ono što se HDZ-u dogodilo na izborima za Europski parlament.


Tim se izrazom koristi i Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, ali on u stranci slovi kao neslužbeni zaštitnik Andrije Mikulića. U vrijeme dok je Milijan Brkić vedrio i oblačio u HDZ-u, Mikulić je bio dio njegove mreže. Ali, kako je Brkić padao u drugi plan, Mikulićev je pokrovitelj postao Jandroković, koji ga je sačuvao i nakon što je HDZ doživio u Zagrebu debakl na lokalnim izborima 2017.


Kako bilo, prošireno Predsjednišvo zagrebačkog HDZ-a uputilo je u četvrtak Mikulićevu analizu Predsjedništvu stranke na državnoj razini. U paketu s tom analizom je i zapisnik s ove sjednice, što su tražili Mikulićevi protivnici, a da bi Plenković i kolege mu znale da su se u HDZ-u u Zagrebu potpuno podijelili.