Vremenska prognoza

KVARNER U CRVENOM Puhat će orkanska bura, Vakula otkriva što nas čeka do kraja mjeseca

P. N.

Foto Marko Gracin / Meteoalarm

Foto Marko Gracin / Meteoalarm



Za kompletno područje Kvarnera danas je na snazi crveni meteoalarm s upozorenjem na orkansku buru, čiji će udari premašivati brzinu od 120 kilometara na sat i dodatno pojačati osjet hladnoće.


HRT-ov meteorolog Zoran Vakula kaže kako će danas ponegdje biti snijega, pa i novog tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorskim i istočnim krajevima, ali i mjestimice na Jadranu, gdje će vjerojatno još veće nevolje i zastoje u prometu prouzročiti većinom jaka i olujna bura, gdjekad na udare i orkanska.


– Za vikend promjena! Zbog djelomičnog razvedravanja jutra će biti prilično hladna, ponajviše u nizinama sa snijegom na tlu. Naravno, u prometu valja biti oprezan zbog poledice, osobito na neočišćenim pločnicima i kolnicima. Mnogima bi mogla smetati i južina, budući da će temperatura zraka u višim slojevima atmosfere, pa i u višem gorju, naglo i brzo porasti – na Zavižanu će, primjerice, vjerojatno biti najviša u ovome mjesecu. Pritom će tlak padati, a jugozapadnjak u unutrašnjosti jačati, te još više jugo na Jadranu. Malo kiše već poslijepodne može pasti na sjevernom Jadranu, navečer i drugdje, veli Vakula, dodajući da će početkom novog tjedna na Jadranu biti i obilnije kiše i grmljavine, a u kopnenom je području moguća i kiša i snijeg. Od stabilnosti i dalje ni “s”…




Tijekom petka će u Slavoniji, Baranji i Srijemu puhati često umjeren, gdjekad i jak sjevernjak i sjeverozapadnjak, uz koji će se mnogima činiti i hladnije od -4 do -1 °C, koliko će pokazivati termometri. I još uz oblake i novi snijeg, kojeg je ponegdje već više od 20 cm. U središnjoj Hrvatskoj je poneki centimetar moguć uglavnom do jutra. Štoviše, prema večeri sa sjeverozapada raste vjerojatnost djelomičnog razvedravanja. Puhat će većinom umjeren, ponegdje povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uglavnom u Međimurju, Podravini i Zagorju i s olujnim udarima. Temperatura zraka od -4 do 0 °C.


Podjednako tako, pa i hladnije, mnogima će se činiti i na sjevernom Jadranu, uz većinom jaku i olujnu buru, mjestimice s orkanskim udarima, a i u gorju, gdje će također biti vjetrovito, i temperatura najniža. Povremeno će još biti snijega, pa i dodatnog snježnog pokrivača, gdjegod vjerojatno i zapuha. Promet će biti otežan, na mnogim dionicama i prekinut, ne samo cestovni, nego i katamaranski, vjerojatno i brodski, pa i trajektni. I dok neki neće moći doći do i s otoka srednjeg i južnog Jadrana, do njih bi mogle doći pahulje iz unutrašnjosti, nošene jakom i olujnom burom, ponegdje i s orkanskim udarima. Osim nje i promjenljive naoblake, mjestimice će još pasti i malo kiše, uglavnom oko Splita i južnije, te ponajviše na širem dubrovačkome području. More umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. 


Valovito i vjetrovito bit će na Jadranu i početkom subote, tijekom koje će bura slabjeti, a već u nedjelju će uzduž cijeloga Jadrana zapuhati jugo. S njim će dolaziti novi kišonosni oblaci – najprije na sjever, do večeri i drugdje, pa će u ponedjeljak ponovno biti često i obilnijih pljuskova i grmljavine, a i jakog vjetra koji će mijenjati smjer. Za razliku od prošlodnevnih prognoza, najnovije su povećale vjerojatnost promjenljivog vremena do kraja mjeseca. No, s planovima aktivnosti najbolje je još pričekati, budući da su promjene moguće.


Na kopnu će se vikend vjerojatno ponajviše pamtiti po hladnim jutrima, osobito subotnjem u zapadnim krajevima, te po napokon sunčanim satima, kojih u mnogim mjestima nije bilo i tjedan dana. Oborine će do nedjelje navečer uglavnom izostati, a tijekom toplijeg početka novog tjedna ponovno će ih biti – i to ne samo snijega, nego ponegdje i kiše, piše HRT.