Toplinski val

KULMINACIJA SPARINA Vrijeme na riječkom području je najopasnije, ali tropskim noćima nazire se kraj

P. N.

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

''Toplinski val će se intenzivirati i kulminirati u subotu, kada bi temperatura na području Slavonije i Baranje, konkretno na osječkom području, se mogla približiti brojci 40. Sve ove vrijednosti su očitane u hladu meteorološke kućice, na visini od dva metra, no na suncu je zasigurno i mnogo više. Iako će u subotu na istoku kontinenta biti najtoplije, riječko područje okarakterizirano je kao najopasnije iz razloga što su ovakve ekstremne temperature tamo puno rjeđa pojava'', javlja meteorloginja Tea Blažević 



Tea Blažević javila se u Dnevnik N1 televizije sa zagrebačkog Jaruna s informacijama kada možemo očekivati vrhunac toplinskog vala.


“Toplinski val koji je preplavio i kopno i more treba uzeti s dozom opreza. I to zato što je vrućina došla dosta naglo, rekla bih, nakon ekstremno kišovitog svibnja u dijelovima Hrvatske. Nakon što je svibanj bio hladniji od prosjeka, topao zrak je dosta naglo preplavio i kopno i more”, javila je meteorologinja N1.


“Problem je i visok postotak relativne vlage u zraku i zbog toga imamo dojam sparine u zraku. Otežava i činjenica što temperatura danima prelazi 30 stupnjeva, što, prema definiciji, jest toplinski val. Dosta neugodno je i to što vjetra gotovo da i nema, što dodatno otežava rashlađivanje organizma.”


Tropske noći




“Pretople su i noći. Minimalna temperatura ne spušta se ispod 20 stupnjeva, što je u klimatologiji, prema definiciji, tropska noć. U Splitu je, primjera radi, protekle noći temperatura čitavu noć bila čak 25 stupnjeva.”


“Toplinski val će se intenzivirati i kulminirati u subotu, kada bi temperatura na području Slavonije i Baranje, konkretno na osječkom području, se mogla približiti brojci 40. Sve ove vrijednosti su očitane u hladu meteorološke kućice, na visini od dva metra, no na suncu je zasigurno i mnogo više. Iako će u subotu na istoku kontinenta biti najtoplije, riječko područje okarakterizirano je kao najopasnije iz razloga što su ovakve ekstremne temperature tamo puno rjeđa pojava.”, javlja N1.


Do kraja tjedna bi moglo doći do osvježenja.


“U nedjelju bi temperature ipak biti nešto manje, no problem će biti prolom vlažnog zraka od nedjelje, što bi na kontinentu, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije moglo rezultirati pojavom oluja praćenih i izraženom grmljavinom, tučom i prolazno pojačanim vjetrom.”


– Od nedjelje je zaklon dobro potražiti i zbog mjestimičnih pljuskova, munja, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena i tuče, posebice u kopnenom području, gdje će prestati ovaj niz vrućih dana – kao malo koji u prvoj polovici lipnja. Na Jadranu bi pak, uglavnom u ponedjeljak na sjevernom dijelu, nekima mogla zasmetati bura…, otkrio je u svojoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.