Nisu atraktivni

KRAH Liječnicima u Slavoniji nude stanove, plaćene režije i još niz pogodnosti. No svejedno im nitko ne želi doći

Hina

»Kao da smo na kraju svijeta. Magistra farmacije biokemije tražimo već godinama. Znamo da ih ima nezaposlenih u Zagrebu. Nudimo im plaću od 10.500 kuna, ali nitko ne želi doći. Radije ostaju u Zagrebu i rade za 6500 kuna«, razočaran je ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci 



Već niz godina istočna Slavonija suočava se s nedostatkom liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no u zadnje vrijeme taj problem eskalira jer sada, čini se, na istok Hrvatske ne želi doći nitko unatoč brojnim pogodnostima i dobrim plaćama, kojima vukovarsko-srijemski domovi zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji nastoje privući liječnike.


Najviše problema s popunjavanjem ordinacija obiteljske medicine imaju pogranična područja uz BiH i Srbiju, koja su poprilično izolirana i udaljena od najbližih gradskih središta Županje i Vinkovaca.


Nitko ne želi ići u mala sela


»Osigurali smo liječnicima na tom području i stanove koje smo u potpunosti uredili te su odmah useljivi, dok su plaćanje režijskih troškova spremne preuzeti tamošnje općine, ali nam se nitko ne javlja na natječaje. Mala su to sela, izolirana i udaljena od gradskih središta i jednostavno tamo nitko ne želi ići«, žali se ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić.


Trenutačno u županjskoj Posavini nedostaju četiri liječnika od kojih dva za popunjavanje timova u Gunji i po jedan za Posavske Podgajce – Rajevo Selo i Županju.Lešić navodi kako interesa za dolazak na područje županjske Posavine nema ni kod liječnika u susjednoj BiH i Srbiji, pa smatra da bi u takvoj situaciji trebala uskočiti država i ponuditi liječnicima, koji iskažu volju za rad u rubnim područjima, dodatke na plaću.

»Doktori su nam i prije znali doći pa ostajati po godinu, dvije i onda bi otišli za boljom ponudom. Na to smo već navikli. Međutim, sada uopće ne dolazi nitko već svi odmah žele na specijalizacije. Prije se znalo – da bi išao na specijalizaciju moraš prvo provesti godinu – dvije na stažu u obiteljskoj medicini. Danas svi preskaču taj korak i odlaze na specijalizacije, koje dugo traju, i dok nam se specijalizanti ne vrate mi se moramo snalaziti«, ističe Lešić.


Za razliku od ordinacija obiteljske medicine, Dom zdravlja Županja dobro je pokriven specijalističkim timovima pa provodi i fizikalne terapije za koje se prije moralo ići u vinkovačku bolnicu.


Na vukovarskom području dosta ambulanti ispod standarda od 1700 osiguranika


Probleme s osiguranjem potrebnog broja liječničkih timova na iločkom području imaju u Domu zdravlja Vukovar.


»Jednostavno nismo atraktivni. Imamo dobre uvjete za rad, dobro opremljene ordinacije, ali zainteresiranih liječnika za dolazak na ova područja nema«, kaže ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski.


Na vukovarskom, posebice na iločkom području, postoji dosta ambulanti koje su ispod standarda od 1700 osiguranih osoba po timu u obiteljskoj medicini.


»Sada nam je najakutniji problem Bapska u kojoj imamo krasnu kuću za liječnika s vrtom i okućnicom. Međutim, u tome selu imamo samo 700 osiguranika. Još nam je pet ambulanti ispod standarda potrebnog broja osiguranika i u toj situaciji jako je teško naći nekoga tko je zainteresiran za rad u tim sredinama«, ističe Lohinski.


Problem nedostatka liječnika specijalista u Iloku riješen je tako da je osiguran primjeren prostor u koji dolaze onkolog, ginekolog i ostali potrebi specijalisti, a sve financira Grad Ilok kroz nadoknade doktorima.


U Vukovaru novčane stimulacije i stanovi za liječnike i sestre


Dom zdravlja Vukovar je među rijetkima u Hrvatskoj koji daje novčane stimulacije doktorima, svakih otprilike šest mjeseci, a Grad Vukovar je počeo u zadnje vrijeme dijeliti stanove liječnicima i medicinskim sestrama.


»Kod nas stanje nije tako loše, ali imamo osjećaj da cijelo vrijeme hodamo rubom. Zasad se pokrivamo, ali čim netko ode na godišnji odmor ili bolovanje u problemima smo«, navodi ravnatelj Doma zdravlja.


Ističe kako već godinama ne mogu naći inženjera medicinske biokemije. Na nedavno objavljeni natječaj opet se nitko nije javio, pa do daljnjega taj nedostatak u Domu zdravlja rješavaju angažiranjem stručnjaka iz vukovarske bolnice.


Kadrovske stanove liječnicima nude i u Domu zdravlja Vinkovci, ali i tamo je slaba potražnja za njima.


Vinkovci: Kao da smo na kraju svijeta


»Kao da smo na kraju svijeta. Magistra farmacije biokemije tražimo već godinama. Znamo da ih ima nezaposlenih u Zagrebu. Nudimo im plaću od 10.500 kuna, ali nitko ne želi doći. Radije ostaju u Zagrebu i rade za 6500 kuna«, razočaran je ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić.


Srećom, kaže, dobra je suradnja s vinkovačkom i vukovarskom bolnicom, kao i domovima zdravlja u Vukovaru i Županji, pa tamošnji kadrovi znaju uskočiti kada je potrebno.


Kulić je nezadovoljan i s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim se privatna praksa uvodi u ambulante. U vinkovačkom Domu zdravalja strahuju da će biti privatizirane ordinacije s dostatnim brojem pacijenata, dok će domovima zdravlja ostati ordinacije u neatraktivnim, malim i udaljenim mjestima.


»Ordinacije u Tordincima i Slakovcima sigurno nitko neće privatizirati, već će ostati nama kao neprofitabilne. I što mi s njima da radimo? Ulazimo u gubitak? A s druge strane, obvezni smo osiguranicima pružiti najbolju zdravstvenu skrb koju možemo, i to činimo«, kaže Kulić.


Još se uvijek čeka da županijske vlasti donesu potrebne kriterije za primjenu novog zakona. »Morali bi naći zadovoljavajuća rješenja, međutim matematika i brojke su neumoljivi. Bojim se da bolji dani ne dolaze, ali dobra pokrivenost javnozdravstvenom mrežom ne bi smjela biti upitna. Uz koju cijenu, to ćemo tek vidjeti«, zaključuje ravnatelj vinkovačkog Doma zdravlja.