Nastup na Novoj TV

KOLAKUŠIĆ ŽELI BITI SVE: Novi eurozastupnik želi biti predsjednik, premijer i ministar policije

P. N.

snimio Patrik Macek / PIXSELL

snimio Patrik Macek / PIXSELL

- Pustimo 3 u 1. Dakle, zakon o zastupnicima u Europskom parlamentu jasno kaže da sucu prestaje mandat kad postane europarlamentarac. Građanima sam dao još jaču ponudu, ostavku na mjesto suca trgovačkog suda, koje jedna od najboljih fotelja koja postoji i za koju mi je Ustav RH garantirao sedam milijuna kuna, rekao je Kolakušić.



Mislav Kolakušić, čovjek koji predstavlja najveće iznenađenje minulih europskih izbora u Hrvatskoj, gostovao je u Dnevniku Nove TV. Na pitanje novinara o njegovoj najavi da ide u predsjedničku utrku, i to samo jedan dan nakon što je izabran kao hrvatski zastupnik u EU parlamentu, Kolakušić je odgovorio:


“Prije ulaska u samu politiku, prije nego što su mi građani dali povjerenje, ja sam građanima dao ponudu. Ponuda glasi – Hrvatska se može promijeniti isključivo na parlamentarnim izborima, sa 76 mandata u Hrvatskom saboru.”


Novinar Mislav Bago ga je podsjetio da je išao na europske izbore, na što je Kolakušić odgovorio: “Da bi se to moglo ostvariti, to mora biti cjelokupni projekt. Taj projekt sadrži tri izbora – izbore za Europski parlament, izbore za predsjednika i parlamentarne izbore. Mi stvaramo auto. Sad imamo kotače, na predsjedničkim izborima idemo po karoseriju…”




Kod pitanja što konkretno misli napraviti za birače koji su mu dali glas, bivši sudac je odgovorio da se planira kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, jer, tvrdi, njega su birači birali da bi postao premijer, a ne da bi postao europarlamentarni zastupnik.


Novinara je ovaj odgovor iznenadio pa su Kolakušića podsjetili da je izabrani ste nešto mijenja u Europskom parlamentu, a ne da ide u predsjedničku utrku. – Ne, otkud vam to, odgovorio je Kolakušić.


Kad ga je Bago pitao kako namjerava biti eurozastupnik i predsjednički kandidat, bivši sudac je odgovorio: “Zašto bilo tko želi biti predsjednik Republike? Zato što su to funkcije koje su ključne za Republiku Hrvatsku. Ako nije potrebna ta funkcija, onda ćemo je ukinuti. Zasad ju imamo. Mi ne možemo mijenjati Republiku Hrvatsku na način da kažemo – nas ne zanima tko nas predstavlja u EU-u, nas ne zanima tko je predsjednik Republike Hrvatske.”


Upitan je li možda zbunio ili prevario birače, budući da se očigledno ne namjerava u cijelosti posvetiti svojoj ulozi eurozastupnika, gost Nova TV je odgovorio: “Birači vrlo dobro znaju. Možete provesti anketu među biračima koji su glasali za mene i dobit ćete isti odgovor. Svi su dali meni glas da promijenim Republiku Hrvatsku. Hrvatska se može mijenjati isključivo na izborima. Ona se ne može mijenjati ni na koji drugi način, znači isključivo sudjelovanjem na izborima. Ako vaš prijedlog nije da ukinemo predsjednika i da Kolinda Grabar-Kitarović odstupi još danas, onda ćemo ići na sljedeće predsjedničke izbore.”


Na Nova TV Kolakušića su podsjetili i da bi kao predsjednik imao vrlo male ovlasti te da ne bi imao priliku s te pozicije promijeniti Hrvatsku, kako to obećava, bivši sudac je rekao: “Ovako, većina građana RH smatra da je Hrvatska najkorumpiranija zemlja u Europi. Tko određuje da je država korumpirana? Isključivo vlast, zato što vlast ima sve mehanizme da korumpiranu državu u vrlo kratkom vremenu pretvori u nekorumpiranu.”


Na pitanje je li njegov cilj možda postati premijer, Kolakušić je odgovorio: “Upravo tako.”


Novinar je zaključio: Ali vi biste tri u jedan: prvo euro-zastupnik, pa onda predsjednik pa premijer, ako se raspadne Vlada.


– Pustimo 3 u 1. Dakle, zakon o zastupnicima u Europskom parlamentu jasno kaže da sucu prestaje mandat kad postane europarlamentarac. Građanima sam dao još jaču ponudu, ostavku na mjesto suca trgovačkog suda, koje jedna od najboljih fotelja koja postoji i za koju mi je Ustav RH garantirao sedam milijuna kuna, rekao je Kolakušić.


Njegov konačni cilj, prisnažio je, jeste “biti predsjednik Vlade, a da bih mogao uspješno obnašati funkciju predsjednika Vlade…”


Dobro, zaključili su na Nova TV, “vi biste premijerom postali jednom kad biste bili izabrani za predsjednika Republike”.


– Ovisi, vidjet ćemo. Ako budu prijevremeni parlamentarni izbori, onda ćemo se prvo natjecati na parlamentarnim izborima, rekao je Kolakušić.


Na koncu je rekao da želi biti i ministar policije, na što je Mislav Bago primijetio da je to fascinantno. 


Što ako u tome svemu ne uspijete, pitao je Kolakušića?


– Onda nismo uspjeli.