Proslava Dana pobjede

KNIN Grabar Kitarović: ‘Zajedništvo je ključ budućnosti’; Plenković: ‘Poštujmo sve žrtve”

P. N.

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

U programu obilježavanja sudjeluje oko 800 hrvatskih vojnika - uz postrojavanje ratnih postrojbi i svečani mimohod, bit će ispaljeni počasni plotuni, program Krila oluje i prvi prelet izraelskih F16 aviona



U Kninu se danas svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja”. U programu obilježavanja sudjeluje oko 800 hrvatskih vojnika – uz postrojavanje ratnih postrojbi i svečani mimohod, bit će ispaljeni počasni plotuni, program Krila oluje i prvi prelet izraelskih F16 aviona.


Uz polaganje vijenca lokalnih vlasti i državnih čelnika te braniteljskih udruga na spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića i molitvu, održavaju se i prigodni govori. 


NOVO! 10:15 – Počeo je mimolet HRZ-a, glavna atrakcija je pojavljivanje izraelskih zrakoplova F16 Barak, zajedno s hrvatskim MIG-ovima. Više pročitajte OVDJE.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević





NOVO! 9:45 – Počeo je program na kninskoj tvrđavi. Čitaju se imena poginulih u Oluji.


Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL


Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL



NOVO! 8:52 – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se prisjetila prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška. 


– Bila je to veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu, a agresor je konačni poraz doživio u BiH, čime su stvoreni svi preduvjeti za mir. Oluja je postala školski primjer uspješne vojne akcije koja se proučava na brojnim vojnim učilištima u svijetu. Čuvajmo u sjećanjima ratne događaje i ostavimo ih povjesničarima da ih proučavaju. Ali vrijednosti domoljubnog zajedništva ključ su za bolju budućnost naših građana. To dugujemo i našim braniteljima, ne samo da bude slobodna, već i bogata, pravno i gospodarski uređena. Koliko možemo, pokazali su nam i naši nogometaši sa svojom nogometnom “Olujom”, rekla je i naglasila da je pred nama daljnja izgradnja društva zadovoljnih ljudi. 


– Oluja je bila tek početak hrvatskih pobjeda. Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, ali ponekad sami sebi ne priznajemo kakav potencijal imamo. Činjenica je da Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje, ne samo u nogometu – tu su i znanstvenici i brojni drugi. Hrvatska mora težiti biti među najboljima. Hrvatska nema samo pobjedničku vojsku, već i pobjednički narod. Moramo dopustiti našoj kreativnosti da konačno prodiše, naglasila je.


NOVO! 8:45 – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je na riječi Franje Tuđmana kako nijedna nesebična žrtva nikad nije uzaludna. 


– Zašto smo pobijedili u Domovinskom ratu? Zato jer smo imali jaku nacionalnu svijest o obnovi hrvatske države i viziju u kakvoj državi želimo živjeti. Disali smo kao jedno biće i zato u Kninu uvijek vlada posebno ozračje, puno emocija, ponosa i domoljublja. Domoljublje je bilo presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu, rekao je Jandroković i spomenuo hrvatsku reprezentaciju koja nam je ponovo vratila zajedništvo.


NOVO! 8:37 – Hrvatska iskazuje dužno poštovanje prema braniteljima, a poboljšanjem njihovog položaja šaljemo ključnu poruku – da štitimo dignitet naših branitelja, a to je najmanje što možemo učiniti za one koji su nam najviše dali. Hrvatska je bila velika u pobjedi i već je 1996.  godine pružila ruku pomirbe Srbiji. Naši odnosi se danas moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. No nespremnost nekih da se suoče s prošlošću odgađa istinsku pomirbu kao što je bilo s Njemačkom i Francuskom, rekao je Plenković i spomenuo modernizaciju Hrvatske vojske i nabavku borbenih zrakoplova.


– Odgovornost hrvatskih branitelja mora nam svima biti poticaj u izgradnji društva za sve. Društva koje štiti slabije. Na tim temeljima danas gradimo modernu Hrvatsku. Poštujemo sve žrtve i štitimo prava svih naših manjina. Želimo izgraditi društvo u kojem podjele zamjenjujemo dijalogom i međusobnim uvažavanjem.


Oluja je trajna inspiracija u izgradnji moderne i pravedne Hrvatske. Takva Hrvatska bit će najveći spomenik onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu, dodao je.


NOVO! 8:35 – Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja.


– S ponosom i zahvalnošću se prisjećamo tih slavnih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko priželjkivanu slobodu i trajan mir. Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika, oslobođen je najveći dio okupiranih prostora RH, a kraljevski grad Knin vraćen je u sastav međunarodno priznate Hrvatske. Vijest o oslobađanju Knina i slika prvog hrvatskog predsjednika koji je poljubio zastavu na tvrđavi, u našim srcama izazvali su ushićenje i suze radosnice. Znali smo da to znači kraj rata i kraj patnje našeg naroda. Oluja je u nekoliko dana poništila učinke petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva. Vojnički je porazila velikorsrpsku politiku Miloševićevog režima, rekao je Plenković.


NOVO! 8:27 – Prvi govori Stjepan Cumbaj, roditelj Jadranka Cumbaja, pripadnika “Gromova” poginulog u Oluji. 


– Govorim u ime najčasnijih hrvatskih sinova, koji su nam omogućili obilježavanje ovog datuma i u ime svih onih koji su u borbi za Hrvatsku ostali bez članova svojih obitelji.  Iako znam da ne prođe dan da ih se ne sjetimo, na današnji dan su srca posebno ispunjena ponosom, kad vidimo da njihova hrabrost i domoljubljen nisu zaboravljeni i da ih njihov narod slavi kao heroje. Tješi nas da su život dali za to da njihov narod živi slobodan. Zato je na svima nama velika obaveza čuvati domovinu za koju su se borili naši sinovi i kćeri. Dok živi slobodna Hrvatska, oni će živjeti, rekao je.


NOVO! 8:07 – Državni vrh polaže vijenac za sve poginule branitelje.


Budnicom ulicama Knina u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH u nedjelju je počelo središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a uz najviše hrvatske državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin proslavu 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael.


Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).


Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.


Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.


U povodu 23. obljetnice VRO Oluja u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade upriličen je susret visokih državnih i vojnih dužnosnika s obiteljima poginulih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.


Svečani program na Trgu dr. Ante Starčevića počeo je jutros polaganjem zajedničkog vijenca kod spomenika hrvatske pobjede »Oluja 95«, nakon čega su uslijedila prigodna obraćanja najviših državnih dužnosnika, a bit će nastavljen na Kninskoj tvrđavi.


Na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja u sklopu letačkog programa sudjeluju i izraelski borbeni avioni F-16 Barak, navode iz MORH-a.