Preporod u općini Kula Norinska

KINEZI OSVAJAJU DOLINU NERETVE Gradit će tvornicu električnih automobila i skutera

P. N.

Ovako će izgledati poslovna zona Nova sela

Ovako će izgledati poslovna zona Nova sela

Karl Soong i Mladen i Antony Ninčević će, prema dugoročnim poslovnim planovima u kompletnu tvornicu za sklapanje električnih vozila uložiti preko 100 milijuna eura



Kinezi će preporoditi dolinu Neretve. Osim što već rade na gradilištu Pelješkog mosta, Kinezi bi uskoro trebali krenuti i s drugim velikim projektom-tvornicom električnih automobila i skutera u poslovnoj zoni Nova sela u do sada poprilično nerazvijenoj neretvanskoj općini Kula Norinska.


Ali to će se itekako promijeniti kada tvrtka Green Tech Group, koju je u Zadru registrirao Kinez, Karl Soong skupa sa hrvatskim poduzetnicima Mladenom i Antonijem Ninčevićem u Novim selima započne sa sklapanjem električnih vozila namijenjenih tržištima srednje i istočne Europe, piše portal Rogotin.


Vojska nezaposlenih, njih gotovo tri tisuće na zavodima za zapošljavanje u Metkoviću i Pločama s velikim oduševljenjem je dočekala vijest da je općina Kula Norinska krenula s radovima na infrastrukturi u budućoj poslovnoj zoni na Novim selima, čime je ovaj kapitalni projekt stvarno započeo na terenu.




Riječ je o prvoj fazi radova, procijenjenoj na oko četiri milijuna kuna, koja podrazumijeva izgradnju prometnica, dovođenje struje, vode, telefona te ostale prateće infrastrukture na kompletnom prostoru poslovne zone kako bi mogla započeti izgradnja tvorničkih objekata u kojima će osim  vozila, automobila i skutera proizvoditi i baterije za ta električna vozila.


Unatoč našim pokušajima nismo uspjeli dobiti informaciju iz tvrtke Green Tech Group u kojoj je fazi projekt na Novim selima, piše Rogotin. Međutim, načelnik općine Kula Norinska, Nikola Krstičević je rekao da bi infrastruktura trebala biti dovršena do ljeta kada na scenu stupa investitor koji bi proizvodne hale trebao dovršiti za otprilike godinu i pol dana.


Podsjetimo, Green Tech Group kupila je još prošle godine na javnom natječaju od općine Kula Norinska 550 tisuća kvadrata zemljišta za 16 milijuna kuna.


Sam projekt izgradnje tvornice električnih automobila i skutera će se odvijati u tri faze, planirane kroz narednih deset godina.


Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, snimio Ivo Cagalj/PIXSELL


Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, snimio Ivo Cagalj/PIXSELL



Osim što bi u tom razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, Soong i Ninčević će, prema dugoročnim poslovnim planovima u kompletnu tvornicu za sklapanje električnih vozila uložiti preko 100 milijuna eura.


Za početak bi se zaposlilo dvadesetak radnika. Međutim, kad se investicija proizvodnje električnih skutera, automobila i baterija za njihovo pokretanje zaokruži, na različitim poslovima u pogonima proizvodnje električnih vozila moglo bi se zaposliti i do 500 radnika.


Riječ je poslovno-tehničkoj suradnji jedinice lokalne uprave, u ovom slučaju općine Kula Norinska i investitora, tvrtke Green Tech Group, jer prometnice i prateću infrastrukturu financirat će općina Kula Norinska, i to novcem koji će investitor uplaćivati na ime kupoprodajne cijene što je preduvjet daljnjeg napretka same investicije.


Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, u općinski proračun slijevat će se i novac od komunalne naknade jer će buduća tvrtka za proizvodnju električnih vozila biti registrirana u poslovnoj zoni, ističe načelnik općine, Kula Norinska Nikola Krstičević.


Sama poslovna zona u kojoj će kako sada stvari stoje dominirati kineski investitor smještena je na granici sa BIH, uz schengenski granični prijelaz i autocestu. Upravo je na Novim Selima predviđeno najveće prometno čvorište u Europi – spojna točka budućeg koridora VC (Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče) i autoceste.


S bosanskohercegovačke strane već je izgrađen dio autoceste od Bijače do Kravice, čime Nova Sela postaju itekako zanimljiva potencijalnim ulagačima, što je sa partnerima prepoznao i investitor, Karl Soong, koji je osnivač Poly International Group, kineske kompanije za proizvodnju električnih proizvoda za kućanstvo i električnih vozila.


– U prostornom planu Općine ucrtan je i nastavak autoputa A1 koja bi zonu povezala s dolinom Neretve. Osim toga, naša poslovna zona ima i perspektivu jer se nalazi izvan ekološke mreže, te je pogodna za razvoj bilo koje proizvodnje. Također u dugoročnim planovima je ostavljena mogućnost gradnje stambenih objekata po uzoru na Dugopolje čime bi se mlade obitelji zadržale na području općine Kula Norinska, kazao je načelnik, Nikola Krstičević.