Udruga Franak

KAMATE SU PALE: Još jedna pobjeda dužnika. Banke moraju vratiti preplaćeno

Bojana Mrvoš Pavić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

To je, kažu, veliko ohrabrenje za kunske i eurodužnike u kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, koji zasad dosta sramežljivo pokreću svoje sudske postupke za vraćanje preplaćenih kamata.



ZAGREB – Općinski sud u Splitu, doznaje i prenosi Udruga Franak, prije nekoliko je dana tužitelju-potrošaču dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata po kunskom kreditu, a dosad su poznate i najmanje 34 pravomoćne odluke za vraćanje kamata.


»Doznajemo da je Općinski sud u Splitu donio presudu za preplaćene kamate iz kunskoga kredita, u kojoj u potpunosti prihvaća da se kolektivna presuda odnosi i na kunske kredite te zbog toga nema zastare potraživanja preplaćenih kamata. Zagrebačka banka će nakon pravomoćnosti te presude morati vratiti potrošaču oko 50.000 kuna, plus pripadajuće zatezne kamate uz plaćanje sudskih troškova u iznosu 11.750 kuna, a osim toga je naloženo Zabi da ne smije u nastavku otplate povećavati kamatnu stopu iznad početno ugovorenih 4,99 posto«, priopćeno je iz Franka.


To je, kažu, veliko ohrabrenje za kunske i eurodužnike u kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, koji zasad dosta sramežljivo pokreću svoje sudske postupke za vraćanje preplaćenih kamata.




– Još jednom jasno i glasno napominjemo – svi dužnici u euro, kunskim i CHF kreditima s promjenjivim kamatnim stopama koje su ugovorene prije 2013., imaju pravo na preplaćene kamate, ako je banka kamatne stope mijenjala naviše svojim samovoljnim izvanugovornim odlukama – poručuju iz udruge, napominjući da je donesena najmanje jedna prvostupanjska presuda kojom je potvrđeno da su ništetne i valutna klauzula CHF, i odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi, netom nakon donesene odluke Visokog trgovačkog suda, s bitnom napomenom da se radi o kreditu koji je konvertiran.


– Osim toga, znamo za najmanje 34 pravomoćne presude kojima je presuđeno da banke moraju vratiti potrošačima preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate, od čega su čak tri presude donesene nakon što je provedena konverzija CHF kredita u euro kredit. Za to vrijeme, nekoliko stotina prvostupanjskih presuda čeka na konačnu potvrdu pravomoćnosti na županijskim sudovima. Donesena je i najmanje jedna pravomoćna presuda za preplaćene kamate iz euro kredita, o čemu smo izvijestili javnost – podsjećaju.


Zadovoljni su činjenicom da je u potpunosti utvrđena sudska praksa za način vraćanja preplaćenih kamata i da nema zastare potraživanja za kamate sve do lipnja 2019. za sedam banaka, a za Sberbank do lipnja 2023., odnosno sve do lipnja 2023. za razliku tečaja za svih osam osuđenih banaka.