Presuda za diskriminaciju

Jovanović dobio sud protiv Mamića: ‘Više nitko neće moći vrijeđati druge samo zato što su drugačiji’

Tihana Tomičić

Ovom presudom, zajedno sa svojom odvjetnicom Vesnom Alaburić, uspio sam postići presedan koji će promijeniti Hrvatsku. Nitko više nikada ne može vrijeđati druge zato što su drugačiji, rekao je za nas list



Zdravku Mamiću odbijena je žalba na Županijskom sudu u Varaždinu na kojem se sporio s bivšim ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem, koji ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja.


Sud je odlučio kako je Mamićeva žalba neosnovana te mu je odbijen i zahtjev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.


Prvostupanjskom presudom je utvrđeno kako je izjavom na radiju Soundset plavi 15. ožujka 2013. Mamić povrijedio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog podrijetla te tako počinio diskriminaciju uznemiravanjem. U presudi se navodi kako su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog podrijetla obnašati funkciju ministra.




Željko Jovanović rekao je danas da je presretan jer je svojom pobjedom na sudu poslao poruku svima da nitko, pa ni Zdravko Mamić, ne može nekažnjeno diskriminirati građane Hrvatske.


– Kao građanin, liječnik i političar socijaldemokrat osjećam moralnu i društvenu obavezu da se svaki dan suprotstavim svakoj diskriminaciji, koja je najveće zlo. Svatko tko provodi diskriminaciju po bilo kojoj osnovi – nacionalnoj, vjerskoj i spolnoj pripadnosti, zaslužuje da se sankcionira. Mislim da je to obaveza ne samo mene, nego i svih ljudi u Hrvatskoj pa tako i medija. Ovom presudom, zajedno sa svojom odvjetnicom Vesnom Alaburić, uspio sam postići presedan koji će promijeniti Hrvatsku. Nitko više nikada ne može vrijeđati druge zato što su drugačiji, rekao je za nas list.