Bivši predsjednik o kampanji

Josipović: ‘Svakog normalnog trebalo bi biti sram onoga što radi predsjednica; Škoro je za nju televizor u boji’

P. N.

Kolinda Garabar-Kitarović estradizirala je funkciju predsjednice, osramotila i sebe i nas - Ivo Josipović / Foto Ognjen Alujević / NL arhiva

Kolinda Garabar-Kitarović estradizirala je funkciju predsjednice, osramotila i sebe i nas - Ivo Josipović / Foto Ognjen Alujević / NL arhiva

'Ja bih volio da u drugi krug uđe Zoran Milanović, a tko će biti drugi, njemu je svejedno, jer je on ta konstitucija jake ličnosti koja će se dobro boriti s drugim kandidatom. Ovo zadnje što se događa, silni pad Kolinde Grabar Kitarović i to presuđuje i vodi raspletu, svi ti njeni strašni gafovi, njezino sramoćenje i nje i funkcije predsjednice mislim da je nešto što obilježava ove izbore', kaže Ivo Josipović



Bivši predsjednik Ivo Josipović gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao kampanju za predstojeće predsjedničke izbore.


Vezano uz nesreću autobusa predsjedničina stožera, je li u vrijeme vašega mandata bilo slične situacije i treba li se stati u tim okolnostima? 


– Mislim da je važna procjena događaja, ako je važna situacija onda se štićenu osobu štiti, ali ovdje mislim da je sve jasno i nisam vidio posebni razlog zbog kojeg bi kolona nastavila. Mislim da će procjena MUP-a o tome što se dogodilo biti realna i da neće biti utemeljena na ocjeni štićene kolone.




Kampanja doseže vrhunac, tri su kandidata vrlo blizu po rezultatima. Što bi moglo presuditi u zadnjem periodu? Koga vidite u drugom krugu?


– Kad čovjek navija za nekoga i ima svog kandidata, naravno da nije objektivan do kraja. Ja bih volio da u drugi krug uđe Zoran Milanović, a tko će biti drugi, njemu je svejedno, jer je on ta konstitucija jake ličnosti koja će se dobro boriti s drugim kandidatom. Ovo zadnje što se događa, silni pad Kolinde Grabar Kitarović i to presuđuje i vodi raspletu, svi ti njeni strašni gafovi, njezino sramoćenje i nje i funkcije predsjednice mislim da je nešto što obilježava ove izbore.


Ima li Kolinda Grabar Kitarović istinsku potporu HDZ-a?


– Pustimo sad ideologiju, politiku i stranačko navijanje, svaka opcija ima svog kandidata, ali ne znam da itko tko voli ovu zemlju i tko drži do njenog ugleda može zdušno podržavati gospođu Grabar Kitarović, jer ovo što ona radi je neviđeno na našoj političkoj sceni, ta količina autogolova koje ne daje samo sebi, nego i instituciji predsjednika Republike. Ovo je zaista prilično strašno što gledamo.


Njezini su skupovi nešto manje posjećeni nego ranije.


– Vjerojatno bi HDZ čvršće stao iza Grabar Kitarović da se ne ponaša kako se ponaša. Mislim da bi svakog normalnog trebalo biti sram. Estradizirala je funkciju predsjednice, osramotila i sebe i nas.


Kako okarakterizirati poruke koje slušamo s njezinih skupova?


– To je jedan populistički pristup koji je jedno vrijeme možda davao rezultat. Računi se svode realnim kriterijima. Ako pobijedi, volio bih da se ponaša bitno drugačije nego sada.


O Škori ste rekli da nemate loše mišljenje izvan politike, međutim, što je s njegovim porukama, trebaju li nas one plašiti?


Naravno da nimalo ne izazivaju simpatije ljudi koji se oko njega kreću, pritom mislim na Bujanca i društvo. Za to osobno nemam simpatija, međutim, neke njegove poruke o, primjerice, sekularnoj državi vrlo su prihvatljive. Jandroković pokušava ogaditi Škoru kod desnih birača.


Vi i bivši predsjednik Stjepan Mesić prvi ste za Škoru rekli da je ozbiljan kandidat, to se kasnije i pokazalo. Tko je bolji za HDZ, Škoro ili Grabar Kitarović?


– Naravno kad su se opredijelili za Grabar Kitarović da je moraju i podržati. Međutim, kad uspoređujemo kandidate, uspoređujući ta dva desna kandidata, za mene nema nikakve dvojbe, Škoro je za nju televizor u boji.


Bi li poraz Grabar Kitarović na izborima značio i kraj Andreja Plenkovića?


– To je teška situacija. Mislim da je Grabar Kitarović toliko ovisna o HDZ-u i toliko nesamostalna i bez HDZ-a ne može ništa da je jasno da je ona kandidat Plenkovićev i da će to biti jak motiv njegovim ozbiljnim protivnicima, a ima ih koliko hoćete. To je borba europskog HDZ-a proitv neeuropskog i mislim da će neeuropski jako uprijeti u činjenicu poraza na izborima. Milanović je, primjerice, jaka ličnost i bez obzira na podšku SDP-a, on je izrazito samostalan i njegov evenutalni poraz nitko neće povezivati s Bernardićem.