Proces zbog ratnog profiterstva

Josip Perković u prosincu svjedoči na suđenju Đuri Gavriloviću

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Gavrilovića Uskok tereti da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović



ZAGREB Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića, u prosincu će svjedočiti na suđenju Đuri Gavriloviću za ratno profiterstvo.


Gavrilovića Uskok tereti da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.


Perkovićevo svjedočenje zatražila je obrana kako bi razjasnio Gavrilovićeve aktivnosti tijekom Domovinskog rata, s obzirom da je nakon demokratskih promjena 1990. Perković nastavio raditi u hrvatskom obavještajnom sustavu.




Na suđenju Gavriloviću za ratno profiterstvo Perković je u srijedu trebao biti ispitan putem video linka iz njemačkog zatvora. No, sutkinja je kazala da se njegovo svjedočenje odgađa do 14. prosinca kada će Perković najvjerojatnije već biti na odsluženju kazne u Hrvatskoj.


Da će Perković do sredine prosinca biti u Hrvatskoj uvjeren je i njegov odvjetnik Anto Nobilo koji ističe da je Državno odvjetništvo krajem kolovoza izvijestilo njemačko ministarstvo pravosuđa da su se ispunili svi uvjeti za služenje kazne u Hrvatskoj.


»Teško je ocijeniti kada će doći, ali radi se o tjednima«, kazao je Nobilo Hini. Odvjetnik podsjeća da su Perković i njegov suosuđeni bivši šef Zdravko Mustač Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj. Nobilo je uvjeren i da će njemačka presuda pasti nakon njegove tužbe Europskom sudu za ljudska prava, u kojoj će ukazati na »povrede prava na nepristrani sud i pošteno suđenje«.