Ženama se ne piše dobro

Je li Kujundžić zato šutio? Teren za novi zakon o pobačaju pripremaju mahom zagriženi – protivnici

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Ministar zdravstva nekoliko je dana rezolutno odbijao otkriti članove povjerenstva, tvrdeći da to čini zbog »osjetljivosti teme« i činjenici da se radi o neformalnoj skupini koja radi »za nula kuna«. Jučer je okrenuo ploču



ZAGREB Prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i nesuđeni HDZ-ov ministar zdravstva, prof. dr. Berivoj Mišković, šef ginekologije u KB Sveti Duh, gdje pobačaja nema jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti, njegova kolegica s odjela za humanu reprodukciju dr. sc. Tatjana Turudić, prof. dr. Anica Čulo Margaletić, profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta bliska udruzi U ime obitelji, splitski ginekolog Marko Vulić, decidirani protivnik zabrane pobačaja i apsolutnog prava na priziv savjesti, neki su od članova Kujundžićevog stručnog povjerenstva koje se bavi pripremom terena za novi zakon o pobačaju.


Ministar zdravstva nekoliko je dana rezolutno odbijao otkriti članove povjerenstva, tvrdeći da to čini zbog »osjetljivosti teme« i činjenici da se radi o neformalnoj skupini koja radi »za nula kuna«. Jučer je okrenuo ploču i objavio članove tima, službenog naziva Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće.


Još ni slova od zakona 


Osim spomenute petorke, to su i prof. Zdravka Poljaković i prof. dr. Dinka Pavičić-Baldani iz KBC-a Zagreb, prof. dr. Darko Marčinko, psihijatar s Rebra, mr. sc Mirna Erman-Vlahović iz KBC-a Osijek i prof. dr. Urelija Rodin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).




Prema tumačenju Kujundžićevog ministarstva, zadaća ovih stručnjaka je utvrditi iskustva država Europske unije koja se odnose na pravo prekida trudnoće, te svojom analizom olakšati izradu prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative. Drugim riječima, zakon se još uopće ne piše, iako je prosinac na pragu, a rok koji je Ustavni sud u svojoj odluci dao resornom ministarstvu za donošenje novog zakona ističe u veljači 2019. Kujundžić je jučer priznao da će probiti rok za donošenje zakona o pobačaju, ali u tome ne vidi problem, niti zna koliko će mu trebati za izradu novog zakona.


– Da je bilo lako napraviti taj zakon, onda bi ga napravili prije četiri, osam ili 20 godina – izjavio je Kujundžić objašnjavajući za N1 zbog čega novi prijedlog Zakona o pobačaju neće biti gotov do veljače 2019. Trebat će, dodao je ministar, »ozbiljno vrijeme« da bi se donio zakon kojim će se postići da bude manje pobačaja, ali i da ne bude nikakvih zabrana.


Novo povjerenstvo 


– Osobno sam protiv abortusa, ali zabranama se ništa neće postići – ponovio je svoj stav novinarima.


Kako najavljuje ministar, prijedlog novog Zakona o pobačaju neće pisati spomenuta skupina, već će to raditi novo povjerenstvo.


– Povjerenstvo ćemo osnovati kada izbistrimo nalaze što je praksa u svijetu pokazala, od krajnje restriktivnoga do krajnje liberalnoga – poručuje Kujundžić.


Donošenje novog zakona koji će regulirati pravo žene na pobačaj nalaže odluka Ustavnog suda iz veljače 2017. godine, koji je Hrvatskom saboru naložio da u roku od dvije godine donese novi zakon. Ustavni je sud tada, podsjetimo, odbacio prijedloge za ocjenu ustavnosti još uvijek važećeg zakona iz 1978. godine, koji su bili podneseni Ustavnom sudu prije punih 26 godina. U novom zakonu, kako je precizirao Ustavni sud, treba odrediti edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak, a zakonodavac mora urediti i priziv savjesti za liječnike.