Eurozastupnik

Jakovčić vjeruje da će 2018. krenuti osnivanje EU agencije za turizam. Sjedište bi trebalo biti u Hrvatskoj

Irena Frlan Gašparović

Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Nakon svih lobiranja, računam da je 2018. godina u kojoj bismo mogli imati dokument u kojem se poziva Europska komisija da predloži Vijeću da pokrene proceduru osnivanja agencije, optimističan je eurozastupnik.



ZAGREB – Europska unija ima više od 30 agencija, zaduženih za cijeli niz tema, od biljne raznolikosti do tržišta kapitala, a zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić nada se da će uskoro dobiti još jednu – Europsku agenciju za turizam.


Jakovčić, koji se već tri godine ustrajno zalaže za osnivanje takvog tijela, uvjeren je da će sljedeće godine njegov prijedlog konačno dobiti i »papirnatu« podlogu i biti uvršten u rezoluciju Europskog parlamenta.


– Nakon svih lobiranja, računam da je 2018. godina u kojoj bismo mogli imati dokument u kojem se poziva Europska komisija da predloži Vijeću da pokrene proceduru osnivanja agencije, optimističan je eurozastupnik.




Agencija za turizam, pojašnjava, bavila bi se, primjerice, promocijom Europe »kao destinacije broj jedan u svijetu« i to cjelovite destinacije gdje u igri nisu samo veliki turistički centri poput Barcelone ili Venecije, nego i manje sredine. Jakovčić smatra da bi agenciji jedna od zadaća trebalo biti i ujednačavanje kvalitete proizvoda i usluga u sektoru turizma. 


Tijekom ove godine baš je na tu temu uputio i nekoliko zastupničkih pitanja Europskoj komisiji. Tražio je, primjerice, pojašnjenje o označavanju hotelskog smještaja u EU, istaknuvši, među ostalim, da je smještaj u hotelima i drugim objektima u državama članicama »na različit način reguliran u pogledu minimalnih tehničkih uvjeta te da sustav obilježavanja zvjezdicama potrošačima daje netočnu informaciju te ih može dovesti u zabludu o standardima i kvaliteti koja se pruža«.


Unatoč tome što u temeljnim aktima Unije nije predviđeno usklađivanje mjera u području turizma, Komisiju je pitao može li »provesti mjere kojima se pitanje označavanja i kategorizacije smještajnih kapaciteta može razmatrati kao problem zaštite potrošača na jedinstvenom tržištu roba i usluga«. 


– Znalo se i meni dogoditi da u nekoj zemlji uđem u smještaj od tri ili četiri zvijezdice, a zapravo je riječ o dvije, objašnjava Jakovčić.


No, Komisija tome nije sklona. U odgovoru su ga podsjetili da su kriteriji kategorizacije u nadležnosti država članica te da inicijative struke »znatno doprinose usklađenosti i jasnoći klasifikacije hotela u Europi«.


Komisija podsjeća da su prije tri godine predložili Vijeću da donese europska načela za kvalitetu turizma, ali taj prijedlog »nije dobio dovoljnu potporu država članica u Vijeću«. Činjenica da se države oko toga ne mogu usuglasiti, za Jakovčića je samo dodatni argument u prilog njegovom prijedlogu da se osnuje krovna europska agencija za turizam. Eurozastupnik ne dvoji da bi sjedište takve agencije trebalo biti – u Hrvatskoj.