Eurozastupnik pokrenuo inicijativu

Jakovčić će u EP-u tražiti uvođenje viših razina kvalitete maslinovih ulja

Irena Frlan Gašparović

Predlaže se naziv premium ili vrhunsko / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ / NL arhiva

Predlaže se naziv premium ili vrhunsko / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ / NL arhiva

Predlažemo uvođenje kategorije 'premium' ili 'vrhunsko' maslinovo ulje. Nazvati sva maslinova ulja na tržištu 'ekstra djevičanskim' pokazalo se nedostatnim za razlikovanje kvalitete. Treba nam nova oznaka više razine kvalitete maslinovog ulja«, kazao je tada Jakovčić



ZAGREB  Eurozastupnik Ivan Jakovčić okuplja saveznike u Europskom parlamentu kako bi potaknuo izmjene kategorizacije maslinovih ulja i uvođenje nove oznake kvalitete koju bi mogla dobiti samo doista vrhunska ulja.


– Očekujem ozbiljnu podršku u Europskom parlamentu. Prvenstveno se nadam podršci svih mediteranskih zemalja – kazao nam je Jakovčić nakon što je prošle srijede u Europskom parlamentu organizirao degustaciju istarskih maslinovih ulja gdje je iznio svoju inicijativu.


Na tom je događanju Jakovčić ustvrdio da bi Europska komisija trebala uvesti novu, višu oznaku kvalitete maslinova ulja jer postojeća kategorizacija, smatra, nije dostatna za tržišno vrednovanje najkvalitetnijih ulja.




»Poruka s ovog skupa proizvođača maslinovog ulja iz Istre je da od Europske komisije tražimo promjenu kategorizacije i tržišnog vrednovanja maslinovog ulja. Potrebna nam je nova oznaka kvalitete. Predlažemo uvođenje kategorije ‘premium’ ili ‘vrhunsko’ maslinovo ulje. Nazvati sva maslinova ulja na tržištu ‘ekstra djevičanskim’ pokazalo se nedostatnim za razlikovanje kvalitete. Treba nam nova oznaka više razine kvalitete maslinovog ulja«, kazao je tada Jakovčić.


Eurozastupnik napominje da ne sumnja u kvalitetu ekstra djevičanskih ulja, ali smatra da mora postojati još jedna, viša kategorija. Sam naziv nove oznake za njega nije bitan – hoće li biti ‘premium’, ‘vrhunsko’ ili nešto treće – nego je »bitno da se to dogodi« i da su kriteriji za dobivanje nove oznake »vrlo, vrlo strogi«.   U konkretizaciju svoje inicijative krenut će, veli, ili kroz odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta ili putem tzv. pitanja za usmeni odgovor.