Usporedba imovinskih kartica

JEDNA OD NAS? Kolinda se obogatila otkad je osvojila Pantovčak

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Za razliku od 2015. godine kada je tek postala predsjednica, danas više nema kredit koji je trebala otplaćivati do 2032. godine, štednja joj je s milijun kuna porasla na 1,8 milijuna kuna, a suprug Jakov, koji na početku mandata nije imao nikakvih primanja i bio nezaposlen, danas radi s mjesečnom plaćom od oko 14 tisuća kuna te ima i ugovor o djelu s jednom inozemnom tvrtkom za iznos od 180 tisuća kuna, javlja Index



“Ja sam jedna od vas”, često spominje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja sad traži novi petogodišnji mandat na Pantovčaku. Naravno, ne treba zaboraviti ni njezinu čuvenu izjavu o tome kako će Hrvatska postati jedna od najbogatijih zemalja Europe i svijeta, piše Index.


Više nema kredita, povećali joj plaću, a štednju je udvostručila


Grabar-Kitarović, “jedna od nas”, u svom je mandatu definitivno radila na povećanju blagostanja – onog vlastitog.


Za razliku od 2015. godine kada je tek postala predsjednica, danas više nema kredit koji je trebala otplaćivati do 2032. godine, štednja joj je s milijun kuna porasla na 1,8 milijuna kuna, a suprug Jakov, koji na početku mandata nije imao nikakvih primanja i bio nezaposlen, danas radi s mjesečnom plaćom od oko 14 tisuća kuna te ima i ugovor o djelu s jednom inozemnom tvrtkom za iznos od 180 tisuća kuna, javlja Index.




Jakov je prijavio i vlastitu ušteđevinu od 23 tisuće eura. Od početka mandata predsjednici je značajno rasla i plaća pa smo je tako u 2015. godini plaćali 22.720 kuna, a danas je plaćamo 24.376,20 kuna, odnosno 1656 kuna više, piše Index.


To su podaci koji proizlaze iz usporedbe Kolindine imovinske kartice 2015. i posljednje verzije iste.


No, krenimo redom.


U prosincu 2014. godine u jeku predizborne kampanje za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na svojim je službenim stranicama objavila imovinsku karticu. Tada je objavljeno kako se u vlasništvu nje i njezine obitelji nalaze stan u Zagrebu i dva automobila. Njena obiteljska ušteđevina tada je iznosila oko 170.000 eura, a navela je kako u nasljedstvu ima 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju i 1/12 male poljoprivredne parcele na Cresu, čiju je vrijednost opisala kao simboličnu.


Stan u Zagrebu od 105 metara četvornih procijenila je na oko 200.000 eura, a za taj stan se otplaćivao kredit podignut u PBZ-u 2007. godine.


Suprug Jakov je 2015. bio nezaposlen i bez primanja


Četiri mjeseca kasnije, kada je osvojila mandat predsjednice, predala je imovinsku karticu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednica i njen suprug tada su prijavili za 35 tisuća eura manju štednju nego u prosincu 2014. godine. Tako u prvoj službenoj imovinskoj kartici stoji da je zajednička štednja nje i supruga iznosila 135 tisuća eura.


Pojasnila je tada i kredit za kupovinu stana u Zagrebu. Kredit je podigla 2007. godine na 25 godina u PBZ banci u kunama uz kamatnu stopu od 5,40 posto. Podigla je iznos od 1,174 milijuna kuna, a dijelom ga je otplatila 2009. godine sredstvima od prodaje dvije manje nekretnine, kada je iznos mjesečnog anuiteta smanjen sa 6.815,29 kn na 1.355,38 kn. Predsjednica je tada imala za otplatiti još 186.000 kn, javlja Index.


Suprug Jakov suvlasnik je kuće s okućnicom na Malom Lošinju, veličine 193 m2, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 2,1 milijun kuna, a Jakov je, prema toj imovinskoj kartici, vlasnik 12,5 posto kuće. Isto tako Jakov je temeljem nasljedstva bio suvlasnik u manjem dijelu na oko 60 parcela na Cresu. U vrijeme kada je Grabar-Kitarović postala predsjednica njen suprug nije imao nikakvih primanja niti je bio zaposlen.


Dvije godine kasnije Jakov već prijavio vlastitu štednju veću od 170 tisuća kuna


Danas, gotovo pet godina kasnije, sasvim druga slika.


Štednja predsjedničke obitelji povećala se za više od 800 tisuća kuna, a najveći dio štednje od 108.132 eura zapravo je uplata NATO-a na račun Grabar-Kitarović u prosincu 2017. godine. Naime, Grabar-Kitarović bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, a riječ je o uplati za mirovinu na koji se ne plaća porez, piše Index.


“Neoporezivi jednokratni primitak od rada uz plaću u NATO-u”, stoji u predsjedničinoj imovinskoj kartici. Od štednje tu je još zajedničkih 115 tisuća eura te 675 dolara i 1176 eura koje glase na Kolindu Grabar-Kitarović.


Jakov Locirao satelite pa ga zaposlio AD Plastik, proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju


Suprug Jakov bez posla i primitaka 2015. godine, a dvije će godine kasnije prijaviti vlastitu štednju od 23.000 eura. Kada smo već na suprugu Jakovu, on je u prosincu 2015. godine počeo raditi za zagrebačku tvrtku Reversing Labs d.o.o., koja izrađuje sigurnosne softvere, da bi se nakon isteka šestomjesečnog ugovora u srpnju zaposlio u splitskoj AD Plastik.


Jakov je, podsjetimo, studirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te je završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci.


“Točnosti diferencijalnog globalnog sustava satelitskog pozicioniranja” bio je njegov magistarski rad. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci je uz elektroničku navigaciju i računalne komunikacije u upravljanju brodom predavao i brodsku elektrotehniku. U AD Plastiku, hrvatskom proizvođaču plastičnih dijelova za automobilsku industriju, zaposlen je kao “savjetnik za korporativnu sigurnost”.  


Isto tako, tu je i honorar koji stiže od tvrtke Sentinel Holding AG, a tvrtka je registrirana 2017. u švicarskom kantonu Zugu. Suprug aktualne predsjednice prijavio je tako 180.000 kuna godišnje temeljem ugovora o djelu.


Tvrdi da nije “odnarođena elita”


Kitarovići i dalje imaju stan od 106 kvadrata u centru Zagreba te suvlasništvo nad kućom u Malom Lošinju od 193 kvadrata. Iz imovinske kartice nestali su automobili i to Chrysler 2010. godine te Honda Civic iz 1998. godine. Predsjednička obitelj nije prijavila ni jednu pokretninu. Tu su i dalje dionice  HT-a, Ine i udio u PBZ Novčani fond.


 “Odrasla sam u vrlo skromnoj obitelji, živim u istom stanu koji nije ograđen visokom žicom, u centru grada, i ne znam kako bi mi HDZ zapravo bio pomogao da postanem pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a ili, primjerice, da dobijem Fulbrightovu nagradu za životno djelo”, objasnila je svoj uspon predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasivši na kraju kako ona nije, kako joj se imputira, odnarođena elita, prenosi Index.