Nacrt u pripremi

Izrada novih izbornih pravila: SDP će vodstvo birati izravno

Tihana Tomičić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Cilj je pojednostaviti i demokratizirati proces, kaže potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina



Do sljedeće sjednice Predsjedništva SDP-a, koja će se održati ovih dana, bit će pripremljen nacrt novih izbornih pravila po kojima će se birati vodstvo SDP-a Zagreba i 20 drugih županijskih organizacija.


Ubuduće više neće biti izbornih konvencija, s obzirom na to da će se sva tijela od predsjednika, potpredsjednika, predsjedništva do županijskih odbora birati izravno po modelu jedan čovjek-jedan glas.


Odnosno, sve će se odlučivati direktno na izbornim kutijama, a očekuje se da će se izbori za sve županijske organizacije, Grad Zagreb, kao i one koje su »zaostale« i kasne sa svojim izborima, poput Rijeke, održati isti dan – vjerojatno sredinom lipnja.




– Cilj je proces pojednostaviti, demokratizirati i liberalizirati, kaže potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji je ujedno i predsjednik komisije koja radi na tekstu tih izbornih pravila.


Lokalna pravila


Pritom, prijedlog je da se županijskim organizacijama, pa tako i Gradu Zagrebu, dopusti da sami kreiraju detalje svojih izbornih pravila.


To, naprimjer, znači da će u Primorsko-goranskoj županiji broj članova Predsjedništva koji se biraju ostati isti kao i dosad – 11, ali druge organizacije mogu samostalno odlučiti mijenjaju li dosadašnji ustroj i kako.


Također, u PGŽ-u će se zadržati dosadašnji princip poštovanja subregionalnog ustroja Predsjedništva – i dalje će se birati po jedan iz pet subregija, te dva člana iz Rijeke, uz predsjednika, tajnika i potpredsjednike, i to tako da će na samim izborima Gorani birati svoje kandidate, Opatija, kao i otoci, Primorje i Rijeka. Drugi, međutim, ne moraju imati takav način izbora, već će birati onako kako sami odluče.


Kraj travnja


Prema Komadininim riječima, očekuje se da Glavni odbor ova nova pravila usvoji do kraja travnja, i tada će biti definiran i datum izbora, te će se moći otvoriti kandidacijski postupak, pa će napokon biti dovršen cijeli ciklus izbora u ovoj stranci koja je u turbulencijama još od kraja 2016. godine, kad je predsjednik postao Davor Bernardić.


Očekivalo se da bi u nekim organizacijama u PGŽ-u moglo biti i raspuštanja jer nisu provele izbore u roku, ali na zadnjoj sjednici Predsjedništva PGŽ-a rečeno je da su se njihovi predstavnici ipak »probudili« te će vjerojatno istoga dana kada i za županijski SDP, biti održani i izbori za nova vodstva u Lošinju, Rabu, Vrbovskom, ali i u Rijeci, gdje su internom odlukom bili odlučili da pričekaju zadnju rundu unutarstranačkih izbora – vjerojatno zato da si predsjednik organizacije Vojko Obersnel da dovoljno vremena da odluči ide li opet u utrku za stranačkog šefa u gradu koji vodi.