Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Vlada RH

Izmjenama Pomorskog zakonika do boljih uvjeta poreznog rasterećenja pomoraca

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 12:05 2018-08-30T12:05:00+02:00

Dopunama zakona dovršit će se i socijalna reforma u pomorstvu, najavio je ministar mora Oleg Butković

ZAGREB Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, kojim će se, kako se očekuje, ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu smanjiti administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru.

Predstavljajući taj prijedlog i napominjući kako je to drugi od reformskih zakona u sektoru pomorstva, a nakon zakona o lučkim kapetanijama, ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je i da će to pridonijeti »atraktivnosti hrvatske zastave za upis stranih plovnih objekata, naročito velikih jahti«.

»Time će se i uskladiti nacionalno pomorsko zakonodavstvo s novim EU rješenjima i onima iz međunarodnih ugovora, kojih je RH stranka«, kazao je Butković.

Modernizacija upisnika plovila

Obrazložio je i da će se spomenuti ciljevi postići modernizacijom načina upisnika svih plovila jer će taj upisnik biti potpuno digitaliziran i centraliziran objedinjavanjem podataka iz različitih upisnika u novom jedinstvenom e-upisniku svih plovnih objekata, a predviđeno je i uvođenje poreza po tonaži za jahte, čime hrvatski upisnik, kako smatra Butković, postaje atraktivan za upis stranih polovila i njihov dulji boravak u RH, kao i za korištenje stalnog veza u marinama, povećanje potrošnje i drugo.

»Slijedom toga neupitan je i pozitivni financijski učinak koji će se preliti i na remontno brodogradarstvo i brodogradnju, uzimajući u obzir da velike jahte troše i do deset posto svoje vrijednosti na tekuće godišnje održavanje. Kako bi sve bilo transparentno, definirat će se i do sada neimenovani ugovor o najmu jahte i brodice te nautičkog veza, a sve kako bi RH spremno dočekala strane jahte, koje ionako svake godine plove hrvatskim Jadranom, i sada će imati razloga zadržati se kod nas i upisati pod hrvatsku zastavu«, kazao je Butković.

Potiče se obrazovanje na hrvatskim učilištima

Dopunama zakona dovršit će se i socijalna reforma u pomorstvu tako da se porezno rasterećenje, temeljem boravka na brodu u međunarodnoj plovidbi, omogućava i u situacijama koje su nepovoljne za pomorce i na koje nisu mogli utjecati niti ostvariti potrebna 183 dana za oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak.

Zakonom se sada potiče i održavanje obrazovanja u hrvatskim pomorskim učilištima, a umjesto dosadašnjih olakšica koje su se odnosile na samo edukaciju u inozemstvu, čime bi se ostvarili i ciljevi iz pomorske strategije koje se odnose i na otvaranje centara izvrsnosti u pomorstvu.

Također se osnažuju i rješenja protiv onečišćenja mora s brodova, kao i reakcije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora, a podižu se i granice ograničenja odgovornosti brodara za određene pomorske tražbine u skladu s odredbama konvencije iz 1976. i izmijenjenim protokolima iz 1996. i izmjenama iz 2012.

Zaključno, ministar Butković je naglasio da je prijedlog izmjena Pomorskog zakonika usuglašen sa socijalnim partnerima koji su pozdravili predložena rješenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.