"Lov na vještice"

Izjava Pupovac – Jeremić: Ne brinu nas površni mediji, brinu nas politički prijatelji

Zlatko Crnčec

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

- Pri tome nas ne brinu toliko oni iz medija koji se zbog svoje površnosti i nedovoljne profesionalnosti nisu u stanju upoznati s onim o čemu pišu, već nas brinu naši politički prijatelji, a posebno predstavnici vlasti, koji se, umjesto da nas pozovu na razgovor i provjere što je to doista rečeno i mišljeno Izjavom 3. Velike Skupštine SNV-a, pridružuju ovom lovu na vještice ne vodeći računa o višestrukoj šteti koju time mogu proizvesti ili su je već proizveli, piše u izjavi Pupovca i Jeremića.



Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i prvi čovjek Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Srđan Jeremić u zajedničkoj izjavi “lovom na vještice” ocijenili su reakcije politike i javnosti na njihov zahtjev da “SNV i ZVO moraju dobiti status manjinskih samouprava”.


– Pri tome nas ne brinu toliko oni iz medija koji se zbog svoje površnosti i nedovoljne profesionalnosti nisu u stanju upoznati s onim o čemu pišu, već nas brinu naši politički prijatelji, a posebno predstavnici vlasti, koji se, umjesto da nas pozovu na razgovor i provjere što je to doista rečeno i mišljeno Izjavom 3. Velike Skupštine SNV-a, pridružuju ovom lovu na vještice ne vodeći računa o višestrukoj šteti koju time mogu proizvesti ili su je već proizveli, piše u izjavi Pupovca i Jeremića.


Dodaje se da se “u toj kampanji, na osnovi površnog i pogrešnog čitanja pojedinih dijelova Izjave zahtjevu za rješavanje statusa SNV i ZVO, pripisane namjere koje nitko i nikad u njihovo ime nije tražio”.




– Traženo je jedino, kao i više puta do sada u posljednjih 20 godina, ono na što se Hrvatska obavezala kao članica UN-a, ono što su njezini Vlada i Sabor donosili kao odluke, zaključke i programe, a što se već niz godina ne poštuje i ne primjenjuje. Preciznije, traženo je da se provedu odluka Vlade iz 1998. i zaključak Hrvatskog sabora iz 2010., a koje se tiču ZVO-a, piše u izjavi. Dodaje se i da se traži da se “provede program sadašnje Vlade koji u točki 10.3. predviđa način reguliranja statusa SNV-a i drugih manjinskih vijeća u Hrvatskoj u kojoj se navodi: Vlada će otvoriti konzultacije s predstavnicima nacionalnih manjina”.


– Umjesto da se s tim u vezi upoznaju oni koji pišu ili govore, oni su se odlučili za još jedan progon vještica, a što, na žalost, kad su u pitanju ove srpske institucije, ide već uhodanim jednostavnim mehanizmi, piše u izjavi. Dodaje se da “zbog posljedica koja ta nastojanja mogu imati po rad SNV-a i ZVO-a, a time i za ostvarivanje prava srpske zajednice, izražavamo zabrinutost zbog lakoće kojom se i glasovi demokratskih politika i glasovi vlasti pridružuju ovom lovu na vještice”.


Na svojoj je velikoj skupštini održanoj 13. veljače, na kojoj je bio prisutan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, medu ostalim zatraženo i da “institucije srpske zajednice, posebno SNV i ZVO, moraju dobiti status manjinskih samouprava u skladu s njihovim posebnim osnivačkim izviorištima – dokumentima s međunarodnom snagom, Erdutskim sporazumom i Pismom namjere Vlade RH”.



Posebno zabrinjava što se to događa u vremenu obavljenih razgovora i postignutih dogovora o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja, među kojima su i pitanja položaja manjina.


“Zato SNV i ZVO smatraju veoma štetnim i opasnim da se njih pretvara u prijetnju Hrvatskoj u momentu kad predstavnici organizacija u ratu nestalih Hrvata razgovaraju s najvišim predstavnicima vlasti Srbije, kad se predstavnici Hrvata u Srbiji trebaju susresti s njezinim predsjednikom, kad se pripremaju ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije da konačno, nakon sedam godina zastoja obnove usuglašavanje sporazuma o suđenju za ratne zločine, kad se ministri prometa počinju pripremati za razgovor o zajedničkom evropskom projektu obnove zeljezničke pruge Zagreb – Beograd i, napokon, kad se najavljuje skori susret predsjednika dvaju parlamenata za koji ne znamo kad je zadnji put održan”.


Pri tome nas ne brinu toliko oni iz medija koji se zbog svoje površnosti i nedovoljne profesionalnosti nisu u stanju upoznati s onim o čemu pišu, već nas brinu naši politički prijatelji a posebno predstavnici vlasti, koji se, umjesto da nas pozovu na razgovor i provjere što je to doista rečeno i mišljeno Izjavom 3. Velike Skupštine SNV-a, pridružuju ovom “lovu na vještice” ne vodeći računa o višestrukoj šteti koju time mogu proizvesti ili su je već proizveli, stoji u izjavi.



Stajalište Vlade je da “operativni programi dogovoreni s manjinama ne predviđaju promjenu statusa manjinskih institucija”.


– Što se tiče zahtjeva SNV-a, kazao je da niti u Erdutskom sporazumu, a niti u Ustavu i zakonima ne postoji mogućnost samostalnosti i nekakve lokalne samouprave. Tako mislim da to pitanje uopće nije za raspravu, izjavio je jučer ministar uprave Lovro Kuščević. Ovoga tjedna predsjednik zastupničkog kluba SDP-a Arsen Bauk rekao je da je izglasavanjem novog Ustavnog zakona o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina prestao vrijediti Erdutski sporazum. Troje zastupnika SDSS-a ključni su za opstanak Vlade Andreja Plenkovića.